Kazakstan hyväksyi muutokset perustuslakiin kansanäänestyksessä alkuvuoden kaaoksen jälkeen – presidentin valtaa rajoitettiin

Keski-Aasian Kazakstanissa on hyväksytty muutokset perustuslakiin kansanäänestyksessä selvällä ääntenenemmistöllä. Kazakstanilaiset äänestivät sunnuntaina useista uudistuksista maan perustuslakiin.

Uudistuksilla on määrä rajoittaa presidentin valtaa sekä vahvistaa parlamentaarista ja paikallista päätöksentekoa. Viranomaisten maanantaina julkaisemien tulosten mukaan 77 prosenttia äänensä antamassa käyneistä puolsi perustuslain muuttamista.

Kazakstan hakee kansanäänestyksen myötä uutta suuntaa sen jälkeen, kun tammikuun alussa alkaneet mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi.

Presidentin laajat valtaoikeudet ovat peruja Nursultan Nazarbajevin valtakaudelta. Aloite perustuslain muutoksiin tuli nykyiseltä presidentiltä Kasym-Zhomart Tokajevilta.

Nestekaasun hinnankorotuksista alkunsa saaneissa levottomuuksissa kuoli yli 200 ihmistä ja lähes 10  000 mielenosoittajaa otettiin kiinni. Järjestystä turvaamaan saapuivat presidentti Kasym-Zhomart Tokajevin pyynnöstä myös Venäjän johtaman CSTO-turvallisuusjärjestön joukot.

Kazakstanissa presidentin laajat valtaoikeudet ovat peruja presidentti Nursultan Nazarbajevin valtakaudelta, jolloin hän haali valtaa itselleen useaan otteeseen. Vaikka Nazarbajev vetäytyi presidentin tehtävästä vuonna 2019, varmisti hän itselleen merkittävän poliittisen vallankäyttäjän aseman säilyttämällä itsellään kansankunnan johtajan arvonimen.

Kazakstanin kaduilla hiljeni presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia 1:24
Kazakstanin kaduilla hiljeni presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia.

Ex-presidentin tittelit riisuttaisiin

Aloite perustuslain muutoksiin tuli nykyiseltä presidentiltä Tokajevilta. Tokajev on Nazarbajevin valitsemana seuraaja, jonka katsottiin ennen alkuvuoden levottomuuksia olevan vain nimellinen hallitsija, jonka taustalla todellista valtaa käyttää Nazarbajev ja hänen äveriäs lähipiirinsä.

Tokajevin ja Nazarbajevin yhteistä historiaa vasten käänteentekevinä muutoksina on pidetty niitä, jotka riisuvat etuoikeuksia ja kansankunnan johtajan tittelin Nazarbajevilta. Perustuslain muutokset myös estäisivät presidenttiä jatkossa kuulumasta poliittisiin puolueisiin ja hänen lähipiiriäänntyöskentelemästä merkittävissä tehtävissä maan hallinnossa.

Kazakstanissa ei ole ollut huomattavaa muutosehdotuksia vastustavaa liikehdintää.

Lue myös:

    Uusimmat