Uutistoimistot: Venäjän johtamat joukot vetäytyneet kokonaan Kazakstanista

Kazakstanin kaduilla hiljeni presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia 1:24
Kazakstanin kaduilla hiljeni presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia.

Venäjän johtaman CSTO-turvallisuusjärjestön joukot ovat saaneet valmiiksi vetäytymisensä Kazakstanista, kertovat venäläiset uutistoimistot. Asiasta kertoi uutistoimistojen mukaan operaatiota johtanut venäläinen kenraalieversti Andrei Serdjukov.

Sotilaat aloittivat vetäytymisen vajaa viikko sitten torstaina.

Venäjän puolustusministeriö kertoi lausunnossaan, että viimeiset joukot lähtivät neljän sotilaslentokoneen kyydissä pääkaupunki Nur-Sultanista ja maan suurimmasta kaupungista Almatysta.

IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Kazakstanin presidentin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2 000 sotilasta, kun maassa alkaneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi tammikuun alussa.

Nestekaasun hinnankorotusten jälkeen syttyneissä levottomuuksissa kuoli Kazakstanissa yli 200 ihmistä ja lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Presidentti Kasym-Zhomart Tokajev on syyttänyt levottomuuksia vallankaappausyritykseksi ja nimittänyt mielenosoittajia muun muassa terroristeiksi.

Protesteista Kazakstanissa on ollut vaikea saada kuvaa, sillä kansainvälisten toimittajien työtä maassa rajoitettiin ja protesteista saatiin pääasiassa vain Kazakstanin hallinnon välittämää tietoa. Lisäksi internet oli useita päiviä poikki.

Lue myös:

    Uusimmat