Käyttäydy! Näin vältät porttikiellon ystävän mökille

Hyvä mökkivieras saa kutsun mökille toisenkin kerran, jos käyttäytyy kohteliaasti, eikä heittäydy passattavaksi. 

Kun mennään mökille kylään, on se hiukan erilaista kuin kutsujan kotiin mentäessä. Mökillä on usein alkeellisemmat olosuhteet kuin talvikodissa.

Älä siis heittäydy kädettömäksi, vaan ota osaa mökin arkisiin hommiin, kuten veden kantamiseen, saunan lämmitykseen ja ruoanlaittoon.

Keskustele kutsujan kanssa mitä mökille kannattaa viedä. Parasta olisi suunnitella syötävät ruoat tarkasti etukäteen ja jakaa ostettavat tasan vieraiden ja isäntien kesken. Ota huomioon myös, että mökillä ei välttämättä ole juomavettä. Vie siis muutakin juotavaa kuin alkoholia.

Huolehdi itse omista allergioistasi ja hanki viemisiksi sellaisia ruoka-aineita joita voit itse syödä. Isäntäperhe ei välttämättä muista sinun allergioitasi.

Noudata isäntäväen aikatauluja, mutta älä että sinua palvellaan koko ajan, isäntäperhekin on lomalla.

Ota mukaan omat liinavaatteet ja pyyhkeet. Mökillä ei usein ole pyykkäysmahdollisuutta.

Ilahduta isäntäperhettä viemällä jokin tuliainen kiitoksesi kutsusta. Paras tuliainen on sellainen, joka on mökillä tarpeellinen, mutta joka "kuluu" pois. Esimerkiksi itseleivottu piirakka tai kertakäyttöastiat. 

Älä mene kutsumatta, voit osua juuri edellisten rasittavien vieraiden lähtöhetkeen. Älä ihmettele jos emäntä ei näytä ilahtuneelta. Hänellä oli ehkä mielessä kunnon päivälepo ja hetken rauha.
Lue myös:

    Uusimmat