Käytettyjen autojen verkkokauppa käy kiivaana: Hankkisitko itse menopelin ilman koeajoa? – "Ilman muuta auton voi ostaa näkemättä"

Autojen verkkohuutokauppa on kasvussa 1:55

Käytettyjen autojen myynti on käynyt kiivaana tänä keväänä, mutta myös verkossa käytävä autohuutokauppa on yleistynyt Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Auton voi siis ostaa näkemättä sitä paikan päällä.

Verkossa tapahtuva autohuutokauppa on tullut osaksi suomalaista automyyntiä.

Esimerkiksi Huutokaupat.com-sivustolla autojen suosio on kasvanut viiden vuoden sisällä huomattavasti. Henkilöautoja huutokaupataan palvelussa noin 25 000 vuodessa ja pakettiautojakin useita tuhansia.

Yhtiön arvion mukaan koko maassa huutokaupattavien henkilöautojen määrä on vuosittain yli 50 000. 

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan käytettyjä autoja myytiin viime vuonna yhteensä noin 625 000.

– Autoala on pystynyt kehittämään uusia toimintamalleja ja myös tälle alalle on tullut yrityksiä, Huutokaupat.com-palvelun toimitusjohtaja Santtu Poutanen avaa kasvun syitä.

– Kolmantena seikkana näen, että käytettyjen autojen kanta alkaa olemaan verrattain vanhaa ja tällaisiin autoihin huutokauppa on erittäin hyvä malli myydä ja markkinoida niitä, Poutanen lisää.

Huutokaupattavat autot halvemmasta päästä

Autoliikkeitä huutokaupassa kiinnostaa sen nopeus. Esimerkiksi Delta Auto on valtakunnallisesti huutokaupannut yli 5000 autoa viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Itse myytynä vaihtoautojen keskimyyntiaika on 30 päivää. Huutokauppamyynnillä pääsemme parhaimmillaan reiluun vuorokauteen. Myös tilat ovat monessa toimipisteessä rajalliset, kun autoja tulee paljon vaihdossa, Delta Auton vaihtoautojohtaja Janne Tervo valottaa.  

Huutokaupassa myytävät autot ovat yleensä halvemmasta päästä.

– Meillä keskihinta liikkuu 3000 euron tuntumassa, Tervo kertoo.

Korona näkyi huutokaupassakin

Korona-aikana käytettyjen autojen kauppa kävi tavallista vilkkaammin. Sama ilmiö havaittiin huutokaupassa.

– Autohuutokauppa on mahdollistanut kohteiden laaja-alaisen markkinoinnin suurille massoille ja myös ostajat ovat olleet halukkaita hankkimaan nykyisessä markkinatilanteessa edullisempia autoja, joita pääsääntöisesti myydään huutokaupoissa, Poutanen kertoo.

Mahdollisuus purkaa kaupat

Huutokaupoilla on erilaisia käytänteitä vastuuasioissa.

Poikkeuksena muista, Huutokaupat.com toimii kauppaosapuolena, mikä lisää yhtiön vastuuta kaupoissa.

Huutokauppaan on mahdollista osallistua verkon lisäksi myös paikan päällä.

– Vastuut perustuvat meidän ja autoliikkeiden väliseen yhteistyösopimukseen. Luonnollisesti lähdetään siitä, että liike kertoo ilmoituksissa kaikki havaitut viat ja mahdolliset puutteet. Jokainen yritys on erikseen läpikäyty ennen kuin aloitamme yhteistyön niiden kanssa.

Jos autossa on olennaisia vikoja tai puutteita, joita ei ole ilmoitettu, hintaa voidaan sopimalla alentaa. Huutokaupat.com voi myös purkaa kaupat ja palauttaa rahat.

Ostajan tulee paikan päällä tutustua autoon, liike eri mieltä

Reklamaatiot ovat kuitenkin yhtiön mukaan vähäisiä. Poutanen kertoo, että auto tulisi käydä tarkastamassa ennen tarjoamista, koska autot myydään huutokauppaehdoin.

– Ostajan velvollisuuksiin kuuluu käydä tutustumassa kohteeseen etukäteen paikan päällä ennen kuin tekee sitovaa tarjousta, Poutanen painottaa.

Delta Autossa asia nähdään eri tavalla.

– Kyllä ilman muuta auton voi ostaa näkemättä. Meillä on erittäin tarkka ohjeistus siitä, että auto yksilöidään erittäin tarkasti ilmoitukseen, ja pyrimme mahdollisimman luotettavaan yksilöintiin. En näkisi näin ollen estettä, miksei sitä voisi ostaa, Tervo kertoo.

Autohuutokauppojen tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä ainakin Huutokaupat.com povaa sille 15–20 prosentin vuosittaista kasvua.

Lue myös:

    Uusimmat