Kävikö vahinko auton kanssa? Älä jätä lappua tuulilasiin

Hankalat lumikelit ovat tuoneet tänä talvena mukanaan myös ikävän sivuilmiön - nimittäin kolhitut autot.

Esimerkiksi Espoossa poliisille on ilmoitettu alkutalven aikana useita kymmeniä tapauksia, joissa autoa on kolhittu parkkipaikalla tai sivukadulla.

- Pelkästään tänä aamuna tällaisia tapauksia on ilmoitettu meille useita, toteaa Espoon poliisin rikosylikonstaapeli Tero Wahlman.

- Nyt kun kadut ja parkkipaikat ovat sään takia hyvin huonossa kunnossa ja lumisia, niin siellä sitten helpommin sattuukin näitä vahinkoja.

Wahlman epäilee, että osa vahingoista saattaa sattua lunta auratessa, mutta kaikkia kolhuja hän ei aura-autojen piikkiin laita.

- Kyllä siellä on ihan selviä puskurinkuviakin löytynyt tai törmänneistä autoista pudonneita muovinpalasia, joista on pystytty automerkkejä selvittämään.

Älä jätä lappua tuulilasiin

Yhteistä useimmille tänä talvena sattuneille kolhimisille on, että paikalta on poistuttu ilmoittamatta kolhitun auton omistajalle tapahtuneesta.

- Tärkeintä on, että tapahtuneesta ilmoittaa auton käyttäjälle. Auton omistajan saa selville esimerkiksi tekstiviestillä auton rekisterinumeron perusteella, jonka jälkeen voi hakea esimerkiksi numerotiedustelusta puhelinnumeron, Wahlman opastaa.

Jos auton omistajan yhteystietoja ei saa jostain syystä selville, tulee tapahtuneesta ilmoittaa poliisille.

Wahlman muistuttaa, että kolhuissa on harvoin kyse niin kiireisestä asiasta, jotta niillä tarvitsisi hätäkeskusta vaivata.

- Jos siis poliisiasema sattuu olemaan kolhun sattuessa vielä suljettu, niin puhelun voi soittaa vasta aseman auettua.

Lappujen jättämistä tuulilasiin poliisi ei suosittele.

- Ne saattaa tuuli viedä, tai joku repiä ilkivaltaisesti pois.

"Kallis keikka"

Vahingon aiheuttajan on lisäksi huolehdittava asianmukaisen vahinkoilmoituksen tekemisestä vakuutusyhtiölleen.

Mikäli vahingosta ei ilmoita vahinkoa kärsineelle, on kyseessä liikennerikkomus. Tällöin kolhujen korjaaminen saattaa jäädä harmittavasti kolhitun kukkarolle, jos vahingon tekijää ei muuten löydetä.

- Jos autossa on vapaaehtoinen vakuutus, niin silloin tietysti vakuutus korvaa. Mutta silloinkin maksettavaksi jää omavastuu ja lisäksi menettää bonuksia. Eli kallis keikka tulee joka tapauksessa, Wahlman harmittelee.

Lue myös:

    Uusimmat