Mainos

Kaustisella esiintynyt Dave Lindholm tuntee alan epävarmuuden

– Tämähän on elämäntapa. Jos tätä ei rakasta, kannattaa pysyä poissa. Joskus tökkii, mutta jo Tapio Rautavaara sanoi aikoinaan, että tämä on niin epätasaista, että se on jo tasaista.

Näin filosofoi 40 vuotta muusikkona elänyt, mutta vasta nyt ensi kertaa Kaustinen Folk festivalilla esiintynyt Dave Lindholm.

Ehkä Lindholmin näkemykset lohduttavat myös kansanmusiikkijuhlan uusia ohjelmajärjestäjiä, jotka yrittävät luovia yli talousvaikeuksien. Vanha taustajärjestö Kansanmusiikkisäätiö elää velkoineen veitsenterällä. Poliisi tutkii talousepäselvyyksiä.

Katse mieluiten tulevaisuuteen

– Kun tieto poliisisitutkimuksista tuli kesäkuussa, kyllähän se motivaatiota koetteli, myöntää uuden Pro Kaustinen-yhdistyksen ohjelmajohtaja Antti Huntus.

– Uusi polvi ei haluaisi puhua taloudesta enää mitään, huokaa Huntus. Me olemme nyt näyttömme antaneet siitä, että festivaali voi jatkua. Kaustisen kunnan vaikuttajat ovat kannustamassa.

Kaustisella eletään nyt suurta muutosta. Festivaalia tehdään huomattavasti pienemmällä budjetilla (170 000 euroa) kuin pari vuotta sitten (liki 300 000 euroa).

”Kotimainen folk on aarreaitta”

– Ohjelmisto on silti kiinnostava, sen näkee lipunmyynnissä. Kasvua viime vuodesta on n. 10 prosenttia. Suomalainen folk-perinne on loputon aarreaitta.

Pääosassa on tänä kesänä suomalainen lauluntekijä, Dave Lindholmin lisäksi mm. Ville Leinonen, Samuli Putro ja lauantaina päälavalla esiintyvä Maija Vilkkumaa.

Dave Lindholmille folk on Bob Dylan tai Woody Guthrie.

– En pane pahakseni, jos minua kutsutaan folklaulajaksi, tuumii Lindholm.

Talkoohengen hyvät ja huonot puolet

Maailmanmusiikin puolesta elämänsä työtä tehnyt Sakari Kukko on tuonut Piirpauke-yhtyeensä pitkästä aikaa Kaustiselle.

– Täällä minäkin aloitin joskus 1970-luvulla palkkiona jokunen soppalippu, muistelee Kukko. Ilmeisesti täällä on nyt palattu pelimanniperinteisiin talousvaikeuksien takia.

– Se on on tietysti hienoa, että täällä esintyy suuri joukko pelimanneja soittamisen ilosta, mutta toisaalta minua vähän häiritsee se, että muusikot joutuvat soittamaan ilman palkkiota.

Kukko ei halua vastakkainasettelua klassisen musiikin ja kansanmusiikin tuen välillä. Kaustisen valtionapu on pysynyt vuosia samana, 150 000 euroa.

– Klassinen ansaitsee tukensa, mutta voisihan sitä herua vähän enemmän tännekin. Päättäjien tehtävä ei ole helppo, mutta onhan meillä nyt uusi kulttuuriministeri. Luotan siihen, että Paavo Arhinmäki ymmärtää tällaisen kansankulttuurin merkityksen, uskoo Sakari Kukko.

Katso Kari Pyrhösen raportti Kaustisilta (Kymmenen uutiset 14.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.