Kaupunkiviljely sai Helsingin ympäristöpalkinnon 2011

Kaupunkiviljeljyyn kannustava Dodo ry on saanut Helsingin ympäristöpalkinnon tänä vuonna. Kaupunkiviljelyssä suositaan astiaviljelyä, jolloin kasvualusta on puhdas, eikä kasveihin kerry maasta ympäristömyrkkyjä.

Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on valinnut Helsingin ympäristöpalkinnon saajaksi Dodo ry:n kaupunkiviljelytoiminnan.

Dodo on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö, joka tarkastelee ongelmia yhteiskunnallisesti. Kaupunkiviljelytoiminta alkoi Dodo:ssa keväällä 2009 Dodon "Kaupungit ja ruoka" -teemavuoden innoittamana.

Kaupungeissa viljeltävä ruoka on merkittävä osa globaalia ruuantuotantoa. Dodon kaupunkiviljelyryhmä tutkii ruuantuotannon mahdollisuuksia Helsingissä ja innostaa kaupunkilaisia kasvattamaan itse osan ruuastaan. Kaupunkiviljelyn ajatuksena on tuottaa vihanneksia paikallisesti ja luonnonmukaisesti. Tällöin ruuan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin jos ruoka olisi tuotettu kasvihuoneissa tai tuotu kauempaa.

Kaupunkiviljelyssä suositaan astiaviljelyä, jolloin kasvualusta on puhdas, eikä kasveihin kerry maasta ympäristömyrkkyjä. Dodon kaupunkiviljelmistä otetut näytteet on tutkittu MetropoliLabissa. Tutkimuksissa ei löytynyt merkkejä raskasmetalleista, PAH-yhdisteistä tai kolibakteereista.

Kaupunkiviljelijät ovat toimineet kolmen vuoden ajan mm. Keski-Pasilassa ja Kalasatamassa. Lisäksi laaritalkoiden avulla on tuettu taloyhtiöitä viljelylaarien perustamisessa pihoille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja