Lakot uhkaavat lähiviikkoina myös panimoja, liha-alaa ja uudelleen leipomoita.
Elintarvikealan työriidan sovittelussa ei ole saatu tänään läpimurtoa. Sovittelija Janne Metsämäki kertoo X:ssä, että sovittelu Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) ja Elintarviketeollisuusliiton (ETL) välillä jatkuu tiistaina.
Kauppojen leipähyllyt täyttyivät tänään taas sunnuntaina päättyneen leipomolakon jälkeen, mutta seuraava elintarvikealan lakko uhkaa kuun lopulla, jos Hartwallin, Olvin ja Sinebrychoffin panimoiden lakko toteutuu. Kolmen suurimman panimon työntekijöistä lakko koskisi tuhatta ihmistä 23.–28. maaliskuuta sunnuntai-illasta alkaen.
Lisäksi SEL on antanut loppukuulle varoituksen noin 4 000:ta muun muassa Atrian, HKFoodsin ja Saarioisen työntekijää koskevasta lakosta. Yhteensä lakko koskisi 13 elintarvikealan työpaikkaa 25.–27. maaliskuuta.
Kuun vaihteessa leipähyllyt voivat tyhjentyä jälleen, jos 150 leipomoa ja 2 000:ta työntekijää koskeva lakko toteutuu 31. maaliskuuta–3. huhtikuuta. Lakossa olisivat samat Fazerin, Lantmännen Unibaken ja Vaasanin työntekijät, jotka olivat lakossa viime viikolla.
"Kyse ainoastaan yötyölisästä"
SEL hylkäsi viime viikolla valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen, joka olisi liiton mukaan tuonut elintarvikealan työntekijöille yleisen linjan alittavat palkankorotukset sekä heikennyksiä leipomoalan työntekijöiden työaikoihin, kuten 10 tunnin työpäivät tai kuusipäiväiset työviikot.
