Mainos

Kauppajärjestö puuttui Venäjän tulleihin – suomalaisille metsäyhtiöille makea voitto

2:07

Venäjä joutuu alentamaan tuontitullejaan, joita se perii paperi- ja kartonkituotteista. Maailman kauppajärjestö WTO puuttuu ensimmäistä kertaa Venäjän toimiin ja tämä on merkittävä päätös suomalaiselle metsäteollisuudelle.

– Metsäteollisuuden vienti Venäjälle on reilu 400 miljoonaa euroa. Valtaosa viennistä on kartonkia tai paperia, joissa näitä korkeampia tulleja on ollut. Kymmenistä miljoonista tässä puhutaan, Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen arvioi päätöksen taloudellisia vaikutuksia.

Venäjä on suojellut omaa metsäteollisuuttaan 10-15 prosentin tuontitulleilla. WTO:n päätöksen jälkeen Venäjän pitää laskea tullit 5 prosentin tasolle. Venäjällä on kaksi kuukautta aikaa valittaa päätöksestä.

– Venäjän ensireaktiot ovat olleet myönteisiä. Venäjän taloudellisen kehityksen ministeriö on todennut, että Venäjä toimeenpanee päätöksen lähiaikoina ja Venäjä on jo osin ottanut käyttöön alennettuja tulleja riidan kohteina oleville tuotteille, sanoo ulkoministeriön kaupallinen neuvos Heli Siikaluoma.

Metsäteollisuus ryhtyi muutama vuosi sitten patistamaan Maailman kauppajärjestöä, että tämä puuttuisi Venäjän tuontitulleihin. Jaatinen kehuu ulkoministeriön toimintaa yhdessä Euroopan komission kanssa.

– Tämä osoittaa, kuinka tärkeitä ovat globaalit kauppapoliittiset toimijat kuten WTO. Ne pystyvät ratkomaan vaikeita kysymyksiä, jotka eivät valtioiden välillä selviäisi, Jaatinen sanoo.

Metsäteollisuuden osuus Venäjän-viennistä on lähes 14 prosenttia.

Suomen viennin vaikeuksista kerrottiin tämän vuoden kesäkuussa:

1:30

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja