Mainos

Kauppa yrittää suitsia ruuan hintaa

Elintarviketeollisuus uskoo, että leipä, liha ja maito kallistuvat lähivuosina jopa 10-20 prosenttia.

Viljan ja maidon hinta on noussut maailmalla rajusti. Elintarviketeollisuus yrittää siirtää raaka-aineiden kallistumisen ruuan hintaan. Teollisuus arvioi, että suomalaiset joutuvat maksamaan lähivuosina lihasta, maidosta ja leivästä jopa 20 prosenttia enemmän.

Kaupalla ja elintarviketeollisuudella on käynnissä harvinaisen tiukat hintaneuvottelut. Suurimman kaupan SOK:n pääjohtaja sanoo, että kaupan pitää puolustaa nyt myös kuluttajan etua.

- Meidän tehtävä on tietysti pyrkiä neuvottelemaan hinnan nousut mahdollisimman pieniksi, SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen kertoo.

Kauppa on viime vuosina pärjännyt hyvin teollisuuden kanssa hintaneuvotteluissa. Tutkijan mukaan kauppa on ottanut entistä suuremman osan ruuan hinnasta.

- Selkeästi maatalouden ja myös teollisuuden osuus ovat polkeneet paikallaan, itse asiassa ne ovat jopa alentuneet ja kaupan osuus taas selvästi kasvanut, Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen painottaa.

Tutkijoiden mukaan palkat ja energia nostavat ruuan hintaa enemmän kuin raaka-aineiden kallistuminen. SOK:n Hiltunen nostaa esiin myös hallituksen korottamat energiaverot.

- Raaka-aineiden lisäksi myös henkilöstökulujen kasvu ja energiaverotukseen ja energian hintaan liittyvät nousupaineet ovat melkoiset.

Helpotusta ruuan hinnan nousupaineisiin tulee kahden vuoden päästä, kun hallitus alentaa ruuan arvonlisäveroa lokakuussa 2009.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.