Kaunokirjallisuuden osto väheni - Remes edelleen ykkönen

Kirjamyynti väheni jo toisena vuonna peräkkäin. Erityisissä vaikeuksissa oli kotimainen kaunokirjallisuus. Sen sijaan lastenkirjallisuus, sarjakuvat ja varsinkin oppikirjat pärjäsivät hyvin.

Suomen Kustannusyhdistyksen keräämien myyntilukujen mukaan kustantajien yleisen kirjallisuuden myynti jäi jopa 9,7 prosenttia vuoden 2009 myynnistä. Kirjakaupoissa kirjamyynti väheni 4,8 prosenttia edellisvuodesta.

Osaltaan miinusta selittää kaunokirjoissa käynnissä oleva sukupolvenvaihdos: nuoret kirjailijat ovat vasta nousemassa suuren yleisön tietoisuuteen ansioituneiden bestselleristien rinnalle. Monet kokeneet kirjailijat pitivät myös välivuotta julkaisemisesta. Kotimaisen kaunokirjallisuuden myynti putosikin lähes 10 prosenttia edellisvuodesta.

Finlandia 10-kertaisti myynnin

Viime vuoden myydyin kaunokirja oli Ilkka RemeksenShokkiaalto 72 600 kappaleella. Kaikista teoksista myydyin oli kuitenkin Sääpäiväkirja 2011, jota myytiin huikeat 140 100 kappaletta.

Uusista tulokkaisista Riikka PulkkisenTotta-romaani nousi peräti toiseksi myydyimmäksi kaunokirjaksi (59 100). Kolmanneksi pääsi Reijo MäenKolmijalkainen mies (55 200) ja neljänneksi Finlandia-palkinnon voittanut Mikko RimmisenNenäpäivä. Se sai 53 700 ostajaa ja lähes kymmenkertaisti myyntinsä Finlandia-palkinnon ansiosta. Samoin kävi Finlandia Junior -palkinnon saaneelle Siri KolunMe Rosvolat -lastenkirjalle. (13 500).

Kirjavuoden valopilkkuna olivat kuitenkin oppikirjat. -Kuntapäättäjät ovat ymmärtäneet oppikirjojen merkittävyyden, eivätkä kunnat ole säästäneet oppikirjahankinnoissa kuntien tiukasta taloustilanteesta huolimatta. Sekä Kirjakauppaliiton että Suomen Kustannusyhdistyksen tilastoissa oppikirjamyynti oli pari prosenttia plussalla, iloitsee toimitusjohtaja Katriina Jaakkola Kirjakauppaliitosta.

Lastenkirjoja myytiin hyvin

Kirjakauppiaat olivat tyytyväisiä myös lastenkirjamyyntiin, joka edellisvuoden pudotuksen jälkeen nousi taas plussan puolelle. Mauri Kunnaksen uutuusteos Hurja-Harri ja pullon henki oli lastenkirjojen selkeä ykkönen. Sitä myytiin 65 700 kappaletta.

Hyvin pärjäsivät myös kotimaiset sarjakuvakirjat. Arktinen Banaani -kustantamolla on siinä merkittävä rooli. Kahdenkymmenen parhaiten myyneen sarjakuvakirjan joukosta 13 on Arktisen Banaanin, ykkösenä Pertti JarlanFingerpori 3, jota myytiin 24 600 kappaletta.

Kotimaisten sähkökirjojen myyntiluvut olivat vielä vaatimattomia, mutta myynnin odotetaan piristyvän vuoden 2011 aikana, kun kotimainen kirjatarjonta lisääntyy ja lukulaitekauppa vilkastuu.

Myydyin äänikirja oli Sinikka ja Tiina NopolanGekko ja Puupponen, jota myytiin 10 800 kappaletta.

Arvonlisävero suurin huoli

Kirja-alalla suurinta huolta kannetaan esityksestä nostaa kirjojen arvonlisäveroa kahdella prosenttiyksiköllä. -Suomalainen osaaminen ja oppiminen kärsivät selvästi, jos jo nyt alenemassa oleva lukeminen vielä vähenee, arvioi johtaja Sakari Laiho Suomen Kustannusyhdistyksestä.

-Sopeutumistaistelu koko alalla on käynnissä, eikä meillä ole varaa siihen, että meitä rangaistaan vielä kovemmalla arvonlisäverolla. Käyrä alaspäin on julma ja pienikin verotuksen muutos vaikuttaa rajusti, koska kirjojen hintoja joudutaan nostamaan, Suomen Kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Anna Baijars uskoo.

Kirjojen arvonlisävero nostettiin heinäkuun alusta 9:ään prosenttiin. Hetemäen työryhmä ehdottaa vielä kahden prosenttiyksikön nostoa. Yleiseurooppalainen trendi on, että kirjallista sivistystä ja kansallista kulttuuria tuetaan pitämällä verot alhaalla. Esimerkiksi Irlannissa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Puolassa kirjoilla ei ole arvonlisäveroa. Ruotsissa nostettiin arvonlisäveroa, mutta se jouduttiin laskemaan 6:een prosenttiin, koska kirjamyynti laski niin paljon.

Lue myös:

    Uusimmat