Katupöly vaivaa sisälläkin? Helpota oireita!

Sisäilman korjausneuvoja Tuula Syrjänen kertoo, että siivoaminen on tehokkaampi keino parantaa sisäilmaa kuin ilmanpuhdistin.

Allergia- ja astmaliiton sekä Hengitysliiton sisäilman korjausneuvoja Tuula Syrjäsen mukaan tehokkain keino puhdistaa sisäilmaa on pitää katupöly ulkona.

– Kannattaa estää sen sisääntulo mahdollisimman tehokkaasti. Jos ilmanvaihtokanavassa on suodatin, tarkista sen kunto.

Ikkunan kautta tuuletettaessa Syrjänen neuvoo vetämään päälle rautakaupasta ostettavaa tuuletusikkunan suojauskangasta, joka sopii etenkin hyttysverkolla suojattuihin ikkunoihin.

"Katupöly voi viedä sairaalaan"

– Jos pölyä on päässyt sisätiloihin, on tehokas siivous paras apu. Nihkeällä liinalla pyyhkiminen ja tehokkaan imurin käyttö vähentää pölyn määrää.

Ilmanpuhdistimien käytöstä sen sijaan on kahdenlaisia kokemuksia.

– Toisia ne auttavat, toiset eivät ole saaneet niistä mitään apua. Voihan ilmanpuhdistinta aina kokeilla, mutta tietysti se harmittaa, jos rahat ovat menneet hukkaan, Syrjänen kertoo.

Katupölyn määrä ärsyttää perusterveitäkin, mutta hengityssairaille se voi olla vakava asia.

– Edessä voi olla jopa sairaalakeikka, niin paljon ulkoa tuleva pöly voi ärsyttää. Terve ihminen tuntee sen lähinnä epämiellyttävänä hampaiden narskumisena ja tunteena, että silmissä on hiekkaa.

Silmävaivoihin ja silmien kuivumiseen saa apua lääkäriltä, hengitysvaivoihin tuo apua saa esimerkiksi nenäkannun avulla.

Kuvat: Shutterstock

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja