Katso upea video: Harvinainen tulivuorenpurkaus sai aikaiseksi turistiryntäyksen Islannissa – näyttävä spektaakkeli voi kestää jopa vuosia

Islannissa purkautuvat tulivuoret jaksavat ihastuttaa paikallisia – katso lumoavat kuvat Fagradalsfjall-vuorelta 1:52
Islannissa purkautuvat tulivuoret jaksavat ihastuttaa paikallisia – katso lumoavat kuvat Fagradalsfjall-vuorelta

Harvinaislaatuinen tulivuorenpurkaus kiehtoo islantilaisia.

Islannissa lähellä Reykjavikia jatkuva tulivuorenpurkaus on tutkijoiden mukaan osoittautunut harvinaislaatuiseksi saarivaltion geologiassa. Tulivuoresta virtaava laava on peräisin paljon syvemmältä kuin aiemmin on luultu ja purkaus voi kestää jopa vuosia. Ilmiö ihastuttaa laajasti islantilaisia, ja on saanut aikaan turistiryntäyksen. 

Tulivuorenpurkaus saa islantilaisissa aikaan luovia purskahduksia lämpimän luonnonihmeen äärellä. Sinänsä seismisellä saarella näin näyttävä spektaakkeli on liki sanattomaksi vievä harvinaisuus.

– Tyrmäävää, niin uskomatonta. Olen ollut täällä jo kolme kertaa. Tulivuori muuttuu voimakkaasti niin erilaiseksi joka kerta kun tulen tänne, valokuvaaja Elin Bjorg Gudmundsdottir kertoo.

Turistiryntäys

Purkaus on mitä otollisin päiväretkikohde: vain muutama kymmenen kilometriä maan pääkaupunki Reykjavikista, jonka jälkeen odottaa kolmen ja puolen kilometrin vaellus. 

Reyjkanesin niemeä kiertävä tie onkin ruuhkautunut, parkkeeraus vaikeaa ja vaellukselle on ollut pakko merkitä tietty reitti.

Tulivuorella on harrastettu muun muassa makkaranpaistoa, ja vähän kauempana on lätkitty lentopalloakin, mutta tutkijoille purkaus on kiinnostava muista syistä.

Niemimaalla ensi kertaa 800 vuoteen tullutta purkausta edelsi jo viime vuonna alkanut maanvärähtely. Alkuvuodesta oli tiheä järistysten sarja. 11 päivää sitten alkoi itse purkaus. Ensin sitä säikähdettiin, mutta pian purkaus osoittautui säyseäksi.

Tutkijat ovat hämmästyneet magman, eli purkautuneen laavan, ominaisuuksista. Magma on peräisin arviolta 20 kilometrin syvyydestä. Jossain vaiheessa magman arvellaan täyttävän laakson kokonaan laavakerroksella. 

Vaikka tulivuori on tutkijoiden mukaan nyt aktiivinen, purkaus voi jatkua jopa vuosikausia, niin kauan kun syvältä tuleva magma pääsee purkautumaan pintaan. Toisaalta purkaus voi loppua jo huomennakin.

Lue myös:

    Uusimmat