Kätilön rooli aiheutti painajaisia Krista Kososelle

Kätilön rankka rooli tuli Krista Kososen uniin.

Krista Kosonen, 32, näyttelee pääroolia ensi-iltansa tulevana perjantaina 4. syyskuuta saavassa Kätilö-elokuvassa. Elokuva sijoittuu Lapin sotaan vuosiin 1944–1945.

Kosonen valmistautui rooliinsa puoli vuotta ennen kuvauksia muun muassa lukemalla sota-aiheista kirjallisuutta.

– Tämä rooli tuli uudella tavalla uniin. Aloin nähdä painajaisia ja kuolema-aiheisia unia. Kuvauksissa ei ole aikaa tuoda omia tunteitaan tiskiin. Aivot käsittelivät unessa niitä kauhuja, Kosonen kertoo MTV.fille.

– Kätilö-rooliin valmistautuminen oli isointa, mitä olen niin sanottuun kamerarooliin tehnyt. Teatterirooleihin on aikaa yleensä valmistautua eri tavalla.

Kososelle puhuttiin Kätilö-roolista jo ohjaaja Antti Jokisen edellisen suurprojektin, Puhdistus-elokuvan (2012) aikoihin.

– Omaan rooliini haettiin aivan toinen henkilö kuin mitä itse olen, kävelyä, katsetta ja asennetta myöten, Kosonen kertoo.

– Kun näin elokuvan ensimmäisen kerran, tuntui etten katsonut omaa itseäni vaan jotain toista henkilöä. Se oli helpottavaa.

Krista Kosonen valmistautui rooliinsa huolellisesti.

– Tein roolia varten fyysistä treeniä, kävin Kätilöopistolla kätilöä tapaamassa ja opettelin murretta. Ohjaajan kanssa tehtiin teknistä työtä, etsittiin, että miten roolihahmo käyttäytyy ja millainen hahmo on.

– Ensimmäistä kertaa sain keskittyä täysillä rooliin, ilman että on toisia roolitöitä samaan aikaan. Pystyin olemaan kuukauden Liettuassa kuvauksissa ilman, että kävin Suomessa kertaakaan.

Kuvausten jälkeen Kososelle jäi ikävä rooliaan.

– Kuulostaa tosi narsistiselta. Minulle ei yleensä käy niin, saan yleensä tosi helposti päästettyä irti rooleista. Ensimmäistä kertaa jäi roolihahmoa. Sitä oli niin kiva näytellä.

Vastanäyttelijäänsä Lauri Tilkasta Krista Kosonen kehuu ammattimaiseksi.

– Laurissa on sellaista vanhan ajan filmitähteä. Hän on myös rauhallinen, mikä toi hyvää tasapainoa oman häsellykseni rinnalle.

Kosonen jää pian äitiyslomalle. Hän synnyttyy esikoislapsensa syksyllä. Lapsen isä on Kätilö-elokuvan ohjaaja Antti Jokinen.

– Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvan kuvaukset ovat juuri päättyneet ja luin Kätilö-romaanin kirjoittaja Katja Ketun uutuusromaanin Yöperhonen äänikirjaksi. Tämän lehdistörumban jälkeen on tarkoitus asettua aloilleen.

Lue myös:

    Uusimmat