Kätilöliitto alan ahdingosta: Suomi ei ole lapsiystävällinen maa

4:46
Kätilöliiton puheenjohtaja: "Suomi ei ole äärimmäisen lapsiystävällinen maa".

Vuosia Suomea uhannut syntyvyyden lasku on saatu viimein taittumaan, mutta siihen ei olla herätty kätilöresursseista päättävällä taholla. Nyt alaa uhkaa joukkopako ammattilaisista.

–  Kätilöitä arvostetaan, mutta arvostetaanko meillä synnyttämistä, pieniä lapsia, perheitä. Me emme ole lapsiystävällinen maa, sanoi Kätilöliiton puheenjohtaja Katriina Bildjuschkin MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Bildjuschkinin mukaan synnytyssairaaloissa on valloillaan äärimmäinen stressikierre, joka ulottuu kätilöistä synnyttäjiin asti.

– Kätilöt joutuvat miettimään, hoidanko niin kuin haluaisin vai niin kuin ehdin. Koronavuoden rajoitukset koetaan synnyttäjäpuolella äärimmäisen stressaavina, ja (koronan takia) synnyttämään on tultu vähemmän valmennettuina kuin aiemmin.

Kierteen lopputuloksena on loppuunpalanutta synnytyshenkilökuntaa, joka vaihtaa alaa.

– Osa sairaanhoitajiksi, joihin heillä on koulutus, kolmasosalla on terveydenhoitajan koulutus, joten äitiysneuvolaan. Mutta on myös kätilöitä, jotka ovat lähteneet kauppaan, kuljetusalalle, it-alalle, kun ei jaksa sitä loputonta venymistä, Bildjuschkin jatkaa.

Kätilökato on jo nyt käsinkosketeltava. Valviran mukaan alle 65-vuotiaita kätilön koulutuksen saaneita on noin 7000. Heistä 4000 on alalla töissä. Lisäksi alalla useita sijaisia on pidetty pätkätöissä useita vuosia ilman vakinaistamista.

Kätilöliiton puheenjohtajan mukaan kätilöiden työoloja pitäisi parantaa etenkin työvuorosuunnittelua parantamalla.

– Pitkä vuoro, vapaapäivä, pitkä vuoro, monta yötä, joku pätkäaamu, ihmisellä ei ole mitään omaa elämää. Vaikka palkkaa nostetaan, ei se sitä korvaa, jos kiire on mieletön, Bildjuschkin sanoo.

Bildjuschkinin mukaan sairaaloissa pitäisi olla pelivaraa ruuhkatilanteille. Nyt kätilöillä on koko ajan kiire, ja kun synnytysrypäs iskee, kiire muuttuu sietämättömäksi.

– Voimme arvioida laskettujen aikojen perusteella, milloin tulee kiire. Mutta se on ennakoimatonta, jos varsinaisia synnytyksiä tuleekin monta samalle vuorokaudelle. Pitäisi olla toleranssia, että aina ei ole tuvat täynnä, alalla pitäisi sietää hiljaisia hetkiä.

Bildjuschkinin mukaan päättäjien kehysriihipuheissakin esiin nostama perhemyönteisyys on vain juhlapuhetta, jos synnyttämiseen, pieniin lapsiin ja perheisiin ei satsata yhteiskunnassa nykyistä enempää.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja