Mainos

Katera-kohu: Sipilä täydensi vastaustaan oikeusasiamiehelle – näin Kansan Uutiset alkujaan kysyi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on eilen täydentänyt vastaustaan eduskunnan oikeusasiamiehelle Terrafame-asiassa. Sipilä ei vastauksensa mukaan osannut epäillä Kansan Uutisten sähköpostikysymyksestä, että Katera Steel olisi saanut tilauksen Terrafamelta. Kansan Uutiset lähetti kysymyksen Sipilälle 17. marraskuuta. Hallitus päätti Terrafamen lisärahoituksesta 18. marraskuuta.

Sipilä kertoo vastauksessaan saaneensa ensimmäisen kerran tietoa Katera Steelin Terrafamelta saamasta tilauksesta vasta 21. marraskuuta. 

Nyt kyseessä on kolmas Sipilän lausunto oikeusasiamiehelle. Sipilä on kerran täydentänyt lausuntoaan oma-aloitteisesti. Sen jälkeen oikeusasiamies halusi vielä täsmennyksen, että milloin Sipilä tarkasti sai tietoa Terrafamen ja Kateran välisestä sopimuksesta. Oikeusasiamies kysyi tarkennuksessaan, että saiko Sipilä toimittajan tiedustelun tietoonsa 17. vai 18. marraskuuta.

Sipilä kertoo lukeneensa Kansan Uutisten lähettämän sähköpostiviestin illalla 17. marraskuuta.

– Tästä kyselystä ei selvinnyt, enkä osannut epäillä, että kysymyksessä olisi Terrafamen tilaus Katera Steel Oy:ltä, Sipilä kirjoittaa vastauksessaan.

Samana iltana Sipilä lähetti avustajilleen viestin, jossa hän kertoo sijoitusyhtiö Fortel Investin omistaneen 5 prosenttia Katerasta vuonna 2013, kun Sipilä ja hänen vaimonsa luopuivat sijoitusyhtiön omistuksesta.

Hän kirjoitti avustajilleen, että hänellä ei ollut tietoa Kateran omistajarakenteen mahdollisista muutoksista vuoden 2013 jälkeen. Hän myös sanoi viestissään, että ei tiedä Kateran nykyisestä liiketoiminnasta.

Kansan Uutisten toimittajan 17. marraskuuta lähettämässä sähköpostiviestissä kysytään seuraavasti. 

– Tietojeni mukaan pääministerin sijoitusyhtiö Fortel Invest on omistanut Katera Steel Oy:tä 5 prosentin osuudella (ja lisäksi edellä esittämääni kysymykseen liittymättä pääministerin kaksi serkkua ovat omistaneet yhtiöstä määräysvallan antavan enemmistön, ja nykyisin yksi pääministerin serkku on Katera Steel Oy:n toimitusjohtaja), Kansan Uutisten toimittaja kirjoittaa sähköpostiviestissään.

– Mistä Talvivaaran kaivokseen tai Terrafame-konserniin liike- tai yhteistyösuhteissa nykyisin olevista tai tarjouksia tällaisista suhteista mainittuun kaivokseen tekevistä yhtiöistä pääministeri tai hänen avio- tai avopuolisonsa, omien tai puolison lapset tai muut huollettavat tai mainittujen määräysvallassa tai enemmistöomistuksessa olevat yhteisöt omistavat osuuksia? sähköposti jatkuu.

Sipilä pyysi marraskuussa oikeuskanslerilta selvityksen mahdollisesta esteellisyydestään, kun Kansan Uutiset ja Yle olivat uutisoineet asiasta. Asiasta tuli kanteluita myös oikeusasiamiehelle, joka selvittää asian.

Nyt kyseessä on kolmas Sipilän lausunto oikeusasiamiehelle. Sipilä on kerran täydentänyt lausuntoaan oma-aloitteisesti. Sen jälkeen oikeusasiamies halusi vielä täsmennyksen, että milloin Sipilä tarkasti sai tietoa Terrafamen ja Kateran välisestä sopimuksesta.

Päivitetty ja otsikkoa muutettu klo 11:34 tarkemmilla tiedoilla täydennyksestä ja sen taustoista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.