Mainos

Sipilästä useita kymmeniä kanteluita laillisuusvalvojille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Intian-matkasta on tehty oikeuskanslerille kuusi kantelua.

Vireillä on myös kaksi kantelua, jotka koskevat valtionyhtiö Fortumin sijoituksia teknologiayhtiö Chempolikseen, Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan. Eduskunnan oikeusasiamiehellä taas on käsittelyssä Sipilästä viisi kantelua, jotka liittyvät Chempolikseen.

Esittelijäneuvos Pasi Pölönen oikeusasiamiehen toimistosta sanoo, että vielä ei ole varmaa, käsitteleekö Chempolis-kantelut oikeusasiamies vai oikeuskansleri.

Intian-matka nousi esille viikolla, kun Iltalehti kertoi Sipilän edistäneen vierailulla lastensa osin omistaman Chempoliksen liiketoimia. Yle kertoi Fortumin sijoittaneen yhtiöön syksyllä yli kuusi miljoonaa.

Terrafame-päätös ehkä tammikuussa

Lisäksi Sipilästä on oikeusasiamiehellä käsittelyssä yhteensä 22 kantelua, jotka liittyvät kaivosyhtiö Terrafameen. Pölönen sanoo, että esittelijän näkökulmasta tarvittavat selvitykset nyt hankittu. Ratkaisu kanteluihin saadaan mahdollisesti tammikuun aikana, Pölönen arvioi. 

Sipilä täydensi tällä viikolla vastaustaan oikeusasiamiehelle Terrafame-asiassa. Vastauksen mukaan Sipilä ei osannut epäillä Kansan Uutisten sähköpostikysymyksestä, että Katera Steel olisi saanut tilauksen Terrafamelta.

Vastaus poikkeaa jonkin verran hänen aiemmasta lausunnostaan. Sipilä kirjoitti joulukuisessa lausunnossa, että "sain ensimmäisen kerran tiedon Terrafamen ja Katera Steelin mahdollisesta yhteistyöstä, kun Kansan Uutisten toimittaja 17.11. kysyi suhteestani Katera Steeliin".

Ylestä kanneltu kahdesti

Oikeuskanslerille on tehty 11 kantelua, jotka liittyvät Sipilän menettelyyn Ylen kanssa. Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan, että Sipilän pitää vastata kuulemiskirjeeseen 17. helmikuuta mennessä. 

Suomen Kuvalehti kertoi loppuvuodesta, että Sipilä vaiensi Ylen Terrafame-uutisoinnin. Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiisti antaneensa ulkopuolisten ohjailla journalismia.

Tapauksessa myös Ylen toiminnasta on tehty kaksi kantelua oikeuskanslerille. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.