Mainos

Katalonian itsenäisyysäänestys kärjistyi: Mellakkapoliisilla ja äänestäjillä yhteenottoja, äänestyslippuja takavarikoitu

Espanjan poliisi on takavarikoinut äänestysuurnia ja äänestyslippuja Katalonian itsenäisyysäänestyksessä, joka alkoi tänään aamukymmeneltä Suomen aikaa.

Barcelonassa mellakkapoliisi on ottanut yhteen äänestäjien kanssa äänestyspaikan läheisyydessä, kertoo silminnäkijä poliisille. Äänestäjät ovat vastanneet poliisille huutamalla muun muassa iskulauseita: "Olemme rauhan kansaa emmekä peloissamme".

Espanjan mellakkapoliisi on tunkeutunut Katalonian Gironassa äänestyspaikalle, jolla Katalonian itsehallintoalueen johtajan on määrä äänestää.

AFPTV-kanavan mukaan poliisin saapuminen paikalle johti käsirysyyn. 

Barcelonassa ja Gironassa lukemattomat ihmiset tulivat äänestyspaikoille jo yön aikana, etteivät Espanjan keskushallinnon poliisit voisi sulkea niitä.

Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana ja on määrännyt Kataloniaan poliisivoimia estämään sen toimeenpano.

Barcelonassa tilannetta seuraava Janne Riitakorpi kertoo STT:lle, että äänestysmateriaaleja on alkanut saapua äänestyspaikoille.

Tampereen yliopistossa politiikantutkimusta opiskeleva Riitakorpi työskentelee tänä syksynä Katalonian julkisuusdiplomatiasta vastaavassa järjestössä Diplocatissa.

Äänestää saa millä tahansa äänestyspaikalla

Riitakorpi kertoo, että vaikka Espanjan poliisi tiedotti eilen sulkeneensa noin 1 300 itsenäisyysäänestyksen äänestyspaikkaa, ei tämä käytännössä tarkoittanut paikkojen fyysistä sulkemista esimerkiksi lukkoja vaihtamalla. Kaikkiaan äänestyspaikkoja on hieman yli 2 300.

– Muuta käytännön tietoa sulkemisesta ei ole kuin että poliisi on vain käynyt äänestyspaikoilla ja tsekannut tilanteen, Riitakorpi sanoo.

Monet äänestyspaikat ovat kouluja, jotka olivat joka tapauksessa kiinni lauantaina, Riitakorpi lisää.

Useat Kataloniassa asuvat suomalaiset ovat kertoneet aamulla sosiaalisessa mediassa, että kouluissa, jotka toimivat äänestyspaikkoina, on järjestetty perjantai-illasta lähtien ohjelmaa, kuten elokuvaesityksiä, yökoulua ja zumba-tunteja, jotta poliisit eivät voisi sulkea koulua.

Äänestyspaikkojen sulkemisuutisten vuoksi Katalonian aluehallitus aikoo Riitakorven mukaan ilmoittaa, että katalonialaiset saavat käydä äänestämässä itsenäisyydestä millä tahansa äänestyspaikalla.

– Tällä pyritään siihen, että jos joitain äänestyspaikkoja suljetaan, se ei haittaa kokonaisuutta. 

Katso eilinen uutislähetys, jossa lisää Katalonian äänestykseen valmistautumisesta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.