Mainos

Katalonian kansanäänestyspäivästä tuli verinen, yli 840 loukkaantui – Espanjan pääministeri kiittelee poliisien toimintaa

Katalonian itsenäisyysäänestyksen väkivaltaisuuksissa on loukkaantunut jo yli 800 ihmistä. Asiasta kertoo Katalonian aluehallinto. Juttuun liitetyllä videolla nähdään, kuinka myös tapahtumia videoinut kuvaaja saa poliisin pampusta.

Poliisi on käyttänyt kovia otteita estääkseen alueen itsenäistymistä koskevan äänestyksen toteutumisen.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kiittelee poliiseja velvollisuuksien täyttämisestä. Hänen mukaansa äänestyksessä oli kysymys laillisuuden ja demokratian vastaisesta toiminnasta.

Pääministerin mukaan katalonialaiset huiputettiin mukaan laittomaan hankkeeseen. Pääministerin mielestä suuri osa alueen ihmisistä ei ole halunnut osallistua äänestykseen. Rajoy puolustaa myös Espanjan keskushallintoa ja toteaa, että sen velvollisuus on puolustaa lakia.

Mariano Rajoyn mukaan tilanteen täytyy normalisoitua mahdollisimman nopeasti. Hän aikoo kutsua koolle kaikkien poliittisten puolueiden tapaamisen, jossa maan tulevaisuutta pohditaan yhdessä.

Espanjan pääministeri vetoaa Katalonian hallintoon, jotta se ei jatkaisi "polulla, joka ei johda mihinkään. Pääministerin näkemyksen mukaan äänestystä itsenäisyydestä ei onnistuttu järjestämään.

5:01

Kataloniassa yli 840 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa poliisiväkivallan vuoksi. Asiasta kertovat alueen terveysviranomaiset Twitterissä.

Espanjan vasemmisto vaatii pääministeri Rajoyn eroa

Espanjalaiset vasemmistopoliitikot vaativat pääministeri Mariano Rajoyn eroa Kataloniassa nähdyn poliisin voimankäytön vuoksi. 

Vasemmistolaisen Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias syytti Rajoyn konservatiivista kansanpuoluetta ja sen tukijoita espanjalaisen demokratian tuhoamista.

–  Jotta voimme aloittaa uuden dialogin ja rinnakkaiselon aikakauden kansanpuolue ja (sen liittolaispuolue) Ciudadanos on siirrettävä oppositioon, Iglesias kirjoitti Twitterissä.

Myös Barcelonan pormestari Ada Colau vaatii Rajoyn eroa. Colaun mukaan Rajoyn toiminta on ylittänyt kaikki rajat.

–  Hän on pelkuri, joka ei kykene hoitamaan valtiollisia velvollisuuksiaan. Sen vuoksi hänen on erottava, Colau sanoi toimittajille.

Kansanpuolueen tiedottaja Fernando Martinez-Maillo puolusti Rajoyn hallituksen toimintaa.

–  Ainoat jotka ovat vastuussa Katalonian tapahtumista tänään ovat (Katalonian alueen johtaja Carles) Puigdemont, Katalonian hallitus ja sen kumppanit, Martinez-Maillo sanoi.

Myös Skotlannin pääministeri huolissaan Katalonian tilanteesta

Espanjan pitää muuttaa suhtautumistaan Katalonian kansanäänestykseen ennen kuin joku loukkaantuu vakavasti, arvioi Skotlannin alueparlamentin pääministeri Nicola Sturgeon. Sturgeonin mukaan Katalonian tapahtumista sunnuntaina nähdyt kuvat ovat huolestuttavia.

–  Antakaa ihmisten äänestää vapaasti, Sturgeon kirjoitti Twitterissä.

Sturgeon johtaa Skotlannin itsenäisyyttä kannattavaa kansallispuoluetta. Skotlannissa järjestettiin vuonna 2014 kansanäänestys alueen itsenäistymisestä, mutta 55 prosentin enemmistö äänestäjistä halusi Skotlannin pysyvän osana Britanniaa.

Kataloniassa nähty väkivalta nostatti sunnuntaina mielenosoituksia myös Skotlannissa. Noin 500 ihmistä osoitti Edinburghissa mieltään Espanjan poliisin väkivaltaisia otteita vastaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja