Mainos

Katalonia äänestää itsenäisyydestä – Espanjan keskushallinto yrittää estää äänestyksen

3:39

Katalonian aluehallinnon johtajisto on edelleen vakuuttanut, että äänestys alueen itsenäisyydestä toteutuu. Äänestyksen onnistuminen tuli kyseenalaiseksi viimeistään eilen, kun poliisi sulki lukuisia äänestyspaikkoja.

Äänestyksen järjestäjät ovat varhain aamulla kuitenkin kehottaneet ihmisiä saapumaan jäljellä oleville äänestyspaikoille "puolustamaan" äänestystä ja odottamaan sen alkamista, kertoo BBC. Äänestyksen on määrä alkaa paikallista aikaa kello yhdeksän aamulla.

BBC:n mukaan tuhannet itsenäistymisäänestystä kannattavat ihmiset ovat viettäneet yönsä kouluissa, joiden on tarkoitus toimia äänestyspaikkoina.

Järjestäjät ovat vaatineet mahdollisen poliisitoiminnan vastustamisen pysyvän rauhanomaisena.

Poliisi sulki noin 1 300 äänestyspaikkaa

Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras on BBC:n mukaan sanonut, että vaadittavat vaaliuurnat äänestystä varten ovat saatavilla. Katalonian televisiokanavalle asiaa kommentoinut Junqueras sanoi myös uskovansa suuren määrän ihmisiä äänestävän tänään.

–  Olemme ylittäneet monia esteitä. Ei ole mitään, minkä yläpuolelle emme voisi nousta. Jos emme puolusta oikeuksiamme, niin kuka sitten? hän sanoi.

Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana ja on yrittänyt estää sitä kaikin keinoin.

Kataloniaan on määrätty poliisivoimia estämään äänestyksen toimeenpano. Espanjan hallituksen edustaja kertoi eilen poliisin sulkeneen noin 1 300 itsenäisyysäänestyksen äänestyspaikkaa. Kaikkiaan äänestyspaikkoja on hieman yli 2 300.

Äänestyspaikkojen sulkemisen lisäksi poliisi on BBC:n mukaan ottanut haltuunsa myös muun muassa Katalonian aluehallinnon tietoliikennekeskuksen.

Uutistoimisto Reutersin Espanjan hallituslähteiden tietojen perusteella poliisi päättäisi itse, kuinka toteuttaa käsky estää stämänpäiväinen äänestys. Katalonian poliisijohto on vaatinut poliisien välttävän voiman käyttöä.

"Sovittelulle tarvetta"

Katalonian johto on viime päivinä vakuuttanut neuvotteluvalmiuttaan äänestyksen tuloksesta riippumatta. Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemont toivoi "sovittelua" katalaanien ja Espanjan keskushallinnon välille. Hänen mukaansa sovittelulle on tarvetta, oli kansanäänestyksen tulos mikä tahansa.

Aluehallitus on toisaalta ilmoittanut antavansa itsenäistymisjulistuksen parin vuorokauden kuluessa äänestyksestä, jos kyllä-äänet voittavat.

Mielipidemittausten mukaan katalonialaisten mielipiteet jakautuvat itsenäistymisen suhteen, mutta sitovan kansanäänestyksen järjestämisellä asiasta on Kataloniassa vahva kannatus.

Espanjan suurimmissa kaupungeissa osoitettiin mieltä

Kiista Katalonian kansanäänestyksestä on aiheuttanut yhden Espanjan pahimmista sisäpoliittisista kriiseistä sitten diktaattori Francisco Francon kuoleman vuonna 1975.

Espanjan suurimmissa kaupungeissa järjestettiin eilen suuria mielenosoituksia Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Myös Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa tuhannet ihmiset osoittivat mieltä yhtenäisyyden puolesta.

Monet maan yhtenäisyydestä huolestuneet eri puolilla Espanjaa osoittivat mieltään ripustamalla maan punakeltaisen lipun roikkumaan parvekkeeltaan.

Bilbaossa Espanjan baskialueella noin 40  000 mielenosoittajaa marssi Katalonian kansanäänestyksen puolesta. Myös baskialueella monet ovat halunneet alueelle nykyistä suurempaa itsemääräämisoikeutta.

Yksi Katalonian itsenäisyyden puolesta esitetty perustelu on se, että Katalonia maksaa keskushallinnolle enemmän veroja kuin mitä se saa vastineeksi keskushallinnolle.

7,5 miljoonan asukkaan Katalonia onkin yksi Espanjan vauraimmista alueista. Sen osuus maan bruttokansantuotteesta on 19 prosenttia. Espanjan väestöstä Kataloniassa asuu 16 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.