Mainos

Kasvitaudin saastuttamia taimia pääsi myyntiin

Tulipolte-nimistä kasvitautia on löydetty ensimmäistä kertaa Manner-Suomesta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira havaitsi tulipoltetta virolaisista Pepi-päärynäpuista. Kyseessä on bakteeritauti, joka ei ole vaarallinen ihmisille tai eläimille, mutta uhkaa muun muassa omena- ja päärynäpuita, pihlajia ja aronioita.   

Saastuneeseen taimierään kuuluu noin 300 kasvia. Ne on tuonut maahan Maisematukku Oy syksyllä 2014. Osa 58 myymälään päätyneistä taimista ehdittiin poistaa myynnistä, mutta niitä on päätynyt myös kuluttajille.  

Saastuneita taimia on myyty pääosin Rautioissa ja K-Raudoissa Etelä- ja Keski-Suomessa. Eviran listalla olevista liikkeistä Pepi-päärynäntaimia ostaneita pyydetään palauttamaan taimet kauppaan.  

Sairastuneen kasvin tunnistaa siitä, että versot lakastuvat, mustuvat ja kuolevat. Mustuneet kukat ja hedelmät jäävät kiinni versoihin ja lämpimällä säällä sairaasta kasvista voi jopa erittyä bakteerilimaa.  

Tulipoltetta löydettiin ensimmäisen kerran Suomesta viime syksynä ahvenanmaalaiselta päärynäviljelmältä. Evira on testannut hedelmäviljelmiä tulipoltteen varalta jo pari vuosikymmentä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.