Käsityötä ajan hengessä

Käsityönä valmistetut tuotteet ovat massatuotantoa persoonallisempi vaihtoehto kodin sisustajalle. Niiden muotokieli heijastaa suomalaista kulttuuriperinnettä yhdistettynä tekijän omaan näkemykseen. Vuosisatoja vanhojen tekniikkojen pohjalta syntyvät käsityöläisten pajoissa uuden vuosituhannen esineet.

Käsityöläiset valmistavat tuotteitaan pieninä sarjoina tai uniikkikappaleina, joten yksilöllinen leima säilyy heidän tuotannossaan. Useimmat heistä ottavat myös vastaan tilaustöitä. Tällöin asiakas voi valmistuttaa tuotteen toivomansa kokoisena ja värisenä tai vaikkapa erikoisemmista materiaaleista. Ylipäätään käsityötekniikoin voidaan toteuttaa yksityiskohtia, jotka koneellisesti valmistettuna eivät välttämättä olisi mahdollisia. Tiedostavalle kuluttajalle käsityötuotteet tarjoavat rahoille hyvän vastineen, sillä laadukas työ ja hyvät materiaalit takaavat tuotteelle pitkän käyttöiän. Toiset käsityöläiset käyttävät myös osin kierrätysmateriaaleja.

Muoto on käsityöesineen tärkeä ominaisuus. Usein siinä on nähtävissä yhteys suomalaiseen maisemaan ja luontoon. Myös muinaisajoilta säilyneet esineet tarjoavat nykypäivän käsityöläisille materiaalia, jonka pohjalta ideoida uusia tuotteita. Tietoisesti on ryhdytty tuottamaan uusintoja joistakin historiallisista esineistä ja vanhoja ryijy- ja mattomalleja on otettu jälleen mukaan mallistoihin. Valtaosa käsityötuotteista edustaa kuitenkin uutta suunnittelua ja useimmiten sama henkilö sekä suunnittelee että valmistaa tuotteen.

Kodin esineitä on tarjolla runsaasti. Käsintehty tuote on erinomainen hankinta sisustuksen elävöittämiseksi. Jo materiaalit - puu, lasi, savi, kivi tai tekstiilien luonnonkuidut antavat esineille lämpöä, jonka ansiosta ne erottuvat muiden esineiden joukosta. Käyttöesineistä esimerkiksi astiat, kynttilänjalat ja erilaiset säilyttimet ovat suosittuja. Kesän lähestyessä erilaiset sauna- ja mökkituotteet nousevat esiin ja ovat oivallisia lahjahankintoja. Tekstiileistä kauneimpia ovat ryijyt ja käsinkudotut matot, joissa perinteiset materiaalit ja tekniikat ovat kohdanneet uuden suunnittelun haasteet. Myös huonekaluja valmistetaan ja entisöidään käsityönä.

Tuotteiden saatavuus on ollut pitkään ongelmallista, sillä monet käsityöläiset ovat pystyneet markkinoimaan tuotteitaan vain lähialueellaan. Viime vuosina kuitenkin useisiin kaupunkeihin on perustettu käsityötuotteisiin erikoistuneita myymälöitä ja monet sisustusliikkeet ovat kiinnostuneet käsityöläisten tuotteista. Tekijöiden omat työpajat ovat usein avoinna yleisölle ja tarjoavat kiehtovan tilaisuuden kurkistaa sisään käsityön maailmaan. On myös käsityöläisten muodostamia yhteisöjä ja osuuskuntia, jolloin markkinointi ja näyttelytoiminta on usean jäsenen voimin helpompaa. Sähköisesti käsityöläisiin ja heidän tuotteisiinsa voi tutustua Käsi- ja taideteollisuusliiton ylläpitämillä Internet-sivuilla.

Teksti: Tia Taivalmäki
Kuvat: Jukka Lindberg (Viola Karvinen-Lindbergin lasipullot), Jaana Kautto (Ulla Huttusen & Arto Salmisen puuvati)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja