”Käsillä kaikkien kriisien äiti!” – Yhdysvalloissa räjähtänyt työttömyyspommi saa ekonomit kauhusta kankeiksi

Miten syvälle talous sukeltaa koronan vuoksi? 7:15
Uutisaamu: Miten syvälle Suomen talous sukeltaa koronan vuoksi?

Yhdysvalloissa tehtiin viime viikolla tilastoennätys, kun  6,6 miljoonaa ihmistä haki työttömyyskorvausta. Määrä mikä oli kaksin verroin yli odotetun. Ekonomistit kommentoivat aihetta tuoreeltaan Twitterissä.

Yhdysvaltojen torstaina julkistamat tuoreet työttömyysluvut ovat pöyristyttäneet talousasiantuntijoita ympäri maailmaa. Maassa haki työttömyyskorvausta viime viikolla peräti 6,6 miljoonaa ihmistä, mikä on ylivoimainen viikkoennätys koskaan. Jo edellisen viikon lukema 3,3 miljoonaa oli täysin ennätyksellinen lukema.

Edellisten kahden viikon aikana työttömyyskorvausta on hakenut nyt 10 miljoonaa yhdysvaltalaista.

”Juuri kun ajattelit, että odotukset talouden avainluvuista alkoivat saada todellisuutta kiinni, USA:n viikon työttömyyskorvaushakemusten määräksi ilmoitettiin 6,6 miljoonaa, lähes tuplasti odotusten mediaaniin nähden. Tämä graafi näyttää entistäkin hullummalta tällä viikolla”, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kirjoittaa Twitterissä.

”Käsillä kaikkien kriisien äiti!” EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen parahtaa Twitterissä.

Kriisin kesto on mysteeri

”Täysin ennenäkemättömiä lukuja”, tviittaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Hän arvioi, että nyt alkaneesta talouskriisistä on tulossa syvä, eikä kestosta ole vielä tietoa.

Myös Yhdysvalloissa työttömyysluvut herättävät kovia vertauksia.

Talousnobelisti Paul Krugman vertaa kahden viikon 10 miljoonan työttömyyskorvaushakemuksen määrää 1930-lvuun suureen lamaan, jolloin 9 miljoonaa ihmistä menetti työnsä Yhdysvalloissa.

Tohtori tuhon ennusteet

”Tohtori Tuhona” tunnettu talousprofessori Nouriel Roubini huomauttaa, että tilastoista puuttunee mittava määrä työtä vaille jääneitä yhdysvaltalaisia, jotka eivät ole virallisesti työsuhteessa ja jotka eivät siksi voi hakea työttömyyskorvauksia.

Aberdeen Standard Investmentsin ekonomisti James McCann uskoo, että nyt nähtävä työttömyys on vasta alkua. Hänen mukaansa työttömyys voi Yhdysvalloissa nousta peräti 10 prosenttiin, mikä olisi sota-ajan jälkeinen ennätys.

”Tämä saa silmät kostumaan, ja olemme vasta maanlaajuisten rajoitusten aiheuttamien irtisanomisten alussa. Kun katsotaan kaikkia sosiaalisen etääntymisen takia riskin alla olevia työpaikkoja sekä niitä joihin vaikutus voi olla epäsuora, luvut alkavat käydä melko pelottaviksi. Työttömyys voi hyvin kohota tulevina kuukausina yli 10 prosenttiin, mikä olisi selvästi ennätys sota-ajan jälkeisenä aikana”, McCann toteaa.

McCannin mukaan perjantaina julkistettava laajempi työllisyyskatsaus ei kerro koko kuvaa jo menetetyistä työpaikoista. Hän uskoo kuitenkin, että luvut antavat Yhdysvaltojen hallinnolle eväitä siihen, millaisia tukitoimia maailman suurin talous tarvitsee selättääkseen akuutin talouskriisin.

Lue myös:

    Uusimmat