Mainos

Karu heinäkuun sääennuste: Olivatko helteet tässä?

Tuore neljän viikon ennuste ei ennakoi kovin lämpimiä lomasäitä Suomeen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää olisi Suomessa selvästi keskimääräistä viileämpää heinäkuun ajan. Tällä viikolla 20 astetta on tiukassa.

– Tämän ja ensi viikon ennuste on melko vilpoinen. Sää olisi 1-5 astetta keskimääräistä kylmempää. Pienin lämpötilan poikkeama on maan eteläosassa. Venäjän puolelle on muodostunut tavallista matalamman paineen alue ja meille virtaa ajoittain kylmää ilmaa Jäämereltä pohjoisesta ja koillisesta. Sää on lähiviikkoina pilvistä ja koleaa, ajoittain sataa, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela ECMWF:n ennustetta.

Heinäkuun loppupuolelle pitkä ennuste ennakoi 1-3 astetta keskimääräistä kylmempää.

– Kehnolta näyttää siis helteiden kannalta, mutta mitä pidemmälle ennuste menee, sitä epävarmempi se tietysti on, joten ehkä heinäkuun loppupuolella on vielä mahdollisuus lämmölle. Tämän ja ensi viikon aikana helteet näyttävät kuitenkin tämän hetken ennusteen mukaan varsin epätodennäköisiltä. Lämmintä korkeapainetta ei ole näköpiirissä.

Heinäkuun päivän ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 20-22 asteessa, pohjoisessa vajaassa 20 asteessa.

Heinäkuun pitkän ennusteen sademäärissä ei näy juuri poikkeamaa keskimääräiseen verrattuna tätä viikkoa lukuun ottamatta. Tällä viikolla sää on tavanomaista sateisempaa maan etelä- ja keskiosassa.

– Toivottavasti elokuusta tulee parempi. Siellä on vielä melko hyvät mahdollisuudet helteille, mutta ei tietenkään mahdotonta ole, että hellepäivät olivat lähestulkoon tässä. Pidän kuitenkin todennäköisempänä, että jokunen hellepäivä osuu heinäkuun loppuun ja elokuun puolelle. Todennäköisesti tämä kesä tulee kuitenkin olemaan yksi tilastojen vähähelteisimmistä kesistä, toteaa Aleksi Jokela.


Tänä vuonna Suomessa on ollut tähän mennessä neljä hellepäivää. Kesän toistaiseksi korkein lukema on Kouvolassa 3. heinäkuuta mitattu 31,4 astetta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuodesta 1981 lähtien vähähelteisin vuosi on ollut 1987. Silloin hellepäiviä oli vain kymmenen koko kesän aikana. Helleraja Suomessa on 25,1 astetta.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.


Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla. Sivustolla ovat ennusteet myös maailman matkakohteisiin.

Katso videolta heinäkuun säätyyppiennuste.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.