Karu ennuste kertoo asuntomarkkinoiden alueellisen erojen repeävän entisestään - Katso missä hinnat nousevat eniten

Asuntokauppa siirtymässä sähköiseksi 2:01
Joulukuussa MTV Uutiset kertoi asuntokaupan muuttumisesta sähköiseksi.

Kaupungistuminen repii asuntomarkkinoita. Se näkyy erityisesti asuntojen hinnoissa, PTT ennustaa.

Pellervon taloustutkimus PTT:n tuore ennuste kertoo karua kieltä Suomen asuntomarkkinoista: Alueelliset erot Suomen asuntomarkkinoilla jatkavat kasvuaan.

Kaupungistuminen repii markkinoita erityisesti asuntojen hinnoissa.

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella asuntojen hinnat nousevat PTT:n ennusteen mukaan nopeimmin, yli kolmen prosentin tahtia. Muissa suurimmissa kaupungeissa nousu jää kahteen prosenttiin tai sen alle. Nollakasvua tai laskuakin on paikoin nähtävissä.

– Suomessa kaupungistuminen koskee muutamaa suurinta kaupunkia ja näistäkin vain pääkaupunkiseutu ja Tampere ovat voimakkaimman kaupungistumisen kohteina. Niissä halutaan asumaan keskusta-alueille, vaikka työpaikka sijaitsisi keskustan ulkopuolella, PTT:n ekonomisti Lauri Vuori sanoo.

Uusia asuntoja valmistuu ennätysmäärä

PTT:n ennusteen mukaan koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat samaa tahtia kuin viime vuonna, eli 1,2 prosenttia.

Kasvukeskuksissa hintapaineita pitää aisoissa se, että uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna ennätysmäärä.

PTT ennustaa uusien ja vanhojen vapaarahoitteisten vuokrien nousevan tänä vuonna 1,8 prosenttia. Viime vuonna vuokrat nousivat hieman vähemmän, eli 1,6 prosenttia.

Vuokra-asuntojen tarjonta monipuolistunut

Ennusteessa on tänä vuonna tarkasteltu erityisesti vuokra-asumisen nopeasti kasvavaa trendiä.

Kehityksen taustalla on Vuoren mukaan useiden tekijöiden summa: Vuokra-asuntojen tarjonta on monipuolistunut, asumispreferenssit ovat muuttuneet ja taloudelliset syyt ohjaavat vuokra-asumiseen kasvukeskuksissa.

– Vuokra-asuminen tuo enemmän vapautta ja joustoa sovittaa asumista elämäntilanteen muutoksiin. Lisäksi asuntosijoittamisen suosion kasvu on tuonut markkinoille lisää erilaisia vuokranantajia. Suurten kaupunkien keskustoissa asuminen on nousseiden hintojen vuoksi monelle mahdollista vain vuokraamisen kautta, Vuori toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat