Kartta: Näin Ilveksen ja Tapparan fanit jakautuvat Tampereella – pitävätkö stereotypiat paikkansa?

MTV Sport testasi myyttiä tamperelaisten kiekkofanien asuinpaikoista tänään illalla pelattavan ulkojääottelun kynnyksellä. Tulos rakkaiden vihollisten välillä on sopusointuinen. 

Mitä kartta kertoo?

  • Karttaan on sijoitettu Tapparan ja Ilveksen kausikorttilaisten osoitteet. Keltaiset pisteet edustavat Ilveksen faneja ja oranssit Tapparan. 
  • Tiedot on pyydetty Tapparan ja Ilveksen tiedottajien kautta seurojen asiakasrekisteristä.
  • Kartasta ei voi päätellä fanien tarkkaa kotiosoitetta, sillä tiedot eivät sisällä asuntojen numeroita. 
  • Karttaa tarkasteltaessa kannattaa ottaa huomioon, että Tapparalla on enemmän kausikorttilaisia kuin Ilveksellä. 
  • Teknisten syiden takia pieni osa pisteistä saattaa sijoittua kartalla väärään paikkaan.  

– Tervetuloa kaikki Tapparan kannattajat Tampereelle.

Näin Ilveksen kuuluttaja Kai-Pekka Heinonen naljaili Tapparan faneille ennen paikallisottelun alkua vuoden 2014 lokakuussa. Ilves-fanit palkitsivat Heinosen herjan äänekkäillä suosionosoituksilla.

Kuuluttajan iva perustuu myytille siitä, että Tapparan faneja asuu Ilveksen kannattajia huomattavasti enemmän Tampereen kehyskunnissa ja ympäri Suomea. Ainakin Ilves-mielisten näkökulmasta heidän seuransa on ”aidosti” tamperelainen ja faneja asuu paljon kaupungin keskustassa, kun taas Tappara on viiltänyt loven landepaukkujen sydämiin.

Tästä kertoo muun muassa se, että Ilveksen fanit pilkkaavat kilpailevan seuran kannattajia mouhijärveläisiksi. Mouhijärvellä on reilu 3000 asukasta, ja se sijaitsee Pirkanmaalla 43 kilometriä Tampereesta länteen.

Kannattajien mielissä vastakkainasettelu on väkevää myös Tampereen sisällä. Esimerkiksi Koivistonkylän kaupunginosaa on pidetty Ilveksen pesäpaikkana, kun taas Tapparaa kannattavat mieltävät kaltaisensa asuvan esimerkiksi Hakametsän ympäristössä. Akseli Ilveksen hallitseman kaupungin itäpuolen ja Tapparan dominoiman lännen välillä on myös ollut vahva. 

Pitääkö kaupunkitaru todella paikkansa? MTV Sport selvitti asiaa sijoittamalla Tapparan ja Ilveksen kausikorttilaisten osoitteet yllä olevaan karttaan.

Tulos ei tue vuosikymmenien saatossa syntynyttä lorua. Rakkaiden vihollisten tosifanit asuvat hellyttävän tasaisesti ympäri Mansea ja tilanne on melko lailla sama kehyskunnissa.

Mouhijärvellä ei asu yhtään Tapparan kausikorttilaista, mutta muualla Sastamalan seudulla porkkanapöksyillä on pienoinen ylivalta. 

Kuten hyväntahtoiseen skismaan kuuluu, molempien seurojen faneilla on ollut taipumuksena sijoittaa kilpailija periferiaan. Sekä Ilveksen että Tapparan fanit mieltävät, että vihollisia asuu erityisen paljon esimerkiksi Hervannassa, joka tuli takavuosikymmeninä tunnetuksi levottomana asuinalueena.

Karttaa katsomalla selviää nopeasti, että kannattajat majailevat sittemmin rauhoittuneessa kerrostalolähiössä aika lailla käsi kädessä. Sopusointu on kiteyttävä sana ympäri Pirkanmaata: kausikorttilaisten asuinpaikkojen perusteella selkeästi Ilveksen tai Tapparan kannattajien seutuja ei ole olemassa.

Uskomukset tamperelaisseurojen kannattajien vahvoista alueista eivät ole syntyneet tyhjästä. Molemmilla seuroilla oli vahvaa eri kaupunginosiin sijoittunutta junioritoimintaa 1950- ja 1960-luvuilla, mikä varmasti vaikutti kannattajamääriin.

Useita suomalaisia urheiluseuroja erottanutta porvaristo-työväenluokka-vastakkainasettelua Tapparalla ja Ilveksellä ei ole oikeastaan ollut ikinä. Eroja kannattajien sosiaaliluokan tai ammattiryhmän välillä ei ole juuri syntynyt.

Tapparan edeltäjän Tammerfors Bollklubbenin ruotsinkielisyys on karissut valtaosasta nykyisistä tapparalaisista jo ajat sitten.

Ilves ja Tappara ottavat tänään toisistaan mittaan ulkojääottelussa Tampereen Sorsapuistossa. Se on veljesten välinen taisto.

Jutussa on käytetty lähteenä Pekka Karvosen kirjoittamaa aluetieteen Tappara vai Ilves? Seuravalinta ja alueellinen identiteetti Tampereen jääkiekkoseurojen kannattajien näkökulmasta. 

Juttua korjattu 14.40: Mouhijärvi kuuluu nykyään Sastamalaan. 

Lue myös:

    Uusimmat