Karjalan kielen oppikirja ilmestyi

Karjalan kielen seura pyrkii saamaan karjalalle virallisen kielen statuksen Suomessa.

Ensimmäinen aikuisille tarkoitettu karjalan kielen oppikirja on ilmestynyt. Opastummo Karjalakse -oppikirja sisältää kieliopin ja lukemisto-osan, jossa on karjalaisia sanalaskuja, lauluja, runoja ja tekstejä. Tuhti, 228-sivuinen oppikirja esiteltiin tänään Joensuussa. Oppikirjan ovat kirjoittaneet dosentti Ludmila Markianova ja Aaro Mensonen. Kustantajina ovat Karjalan kielen seura ja Ilias Oy.

Kiinnostus karjalan kieltä kohtaan on lisääntynyt viime vuosina. Suomessa on nykyisin noin 5000 karjalan puhujaa. Lisäksi kieltä ymmärtää yli 20 000 karjalaista, jotka ovat kotoisin Salmin, Suistamon, Suojärven ja Impilahden pitäjistä. Maahanmuuttajien joukossa on myös satoja karjalankielisiä. Karjala on suomen kielen läheisin sukulaiskieli, ja vaikutus näkyy Itä-Suomen murteissa ja myös kirjakielessä.

Karjalankielistä kirjallisuutta on julkistettu entistä runsaammin viime vuosina. Vuoden 2003 jälkeen on julkaistu esimerkiksi Uusi testamentti ja Psalmit.

Karjalan kielen seura pyrkii saamaan karjalalle virallisen kielen statuksen Suomessa. Kielen opiskelua yritetään aktivoida kielikylpy- ja kielipesämenetelmillä lastentarhoissa ja kouluissa. Aikuisille tarjotaan opintoseteliä, jolla karjalan kieltä voi opiskella esimerkiksi kansanopistoissa stipendin turvin.

- Ajamme lisäksi karjalan kielen professuurin perustamista Joensuun yliopistoon vuonna 2008. Joensuuhun pyrimme toteuttamaan myös karjalan kielen ja kulttuurin osaamiskeskuksen jo ensi vuonna, kertoo Pertti Lampi Karjalan kielen seurasta.

Karjalan kielessä on kolme päämurretta. Vienassa ja Aunuksen pohjoisosissa puhutaan varsinaiskarjalaa, etelämpänä aunuksenkarjalaa eli livvia. Kolmas murre on lyydi, jota puhutaan vähiten.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat