Karille ajanut Princess Anastasia pysähtyy Helsingissä ja jatkaa Pietariin – laivayhtiö odottelee yhä vastauksia onnettomuuden syistä: "Sähkökatkoksia on meille sattunut Ruotsin saaristossa"

Venäläisen yhtiön matkustajalaiva ajoi karille – voiko näin käydä myös suomalaisten suosimilla risteilyaluksilla? 12:29
Näin pinteeseen joutunutta Princess Anastasiaa hinattiin Tukholmassa.

Eilen illalla Tukholman saaristossa karille ajanut Princess Anastasia saapuu tänä iltana Helsinkiin. Sen on määrä jatkaa matkaansa edelleen kohti Pietaria. Aluksen omistaa Moby SPL ja laivayhtiöstä kerrotaan MTV Uutisille, että ”black-outeja” eli sähkökatkoksia sattuu laivoilla silloin tällöin.

– Sähkökatkos tuli noin neljäkymmentä minuuttia sen jälkeen, kun laiva oli lähtenyt Tukholmasta. Tämän jälkeen laivaa ei enää voinut ohjata, kertoo Moby SPL:n johtaja Sergei Kotenev.

– Sen jälkeen tehtiin päätös palata takaisin Tukholmaan. Laivalle tehtiin täydellinen tarkastus matkustajien turvallisuuden takaamiseksi, Kotenev jatkaa.

Laivaa tarkastettiin seitsemän tuntia

Tarkastus jatkui Tukholmassa yön yli ja laiva lähti kohti Helsinkiä noin kahdeksalta Suomen aikaa.

– Laivaa tarkastettiin noin seitsemän tuntia. Paikalla oli valvovia viranomaisia myös Ruotsista, esimerkiksi Ruotsin liikenneministeriöstä. Tarkastus saatiin valmiiksi noin 6:30 Ruotsin aikaa ja saimme luvan jatkaa matkaa Helsinkiä kohti. Odotamme laivan olevan perillä Helsingissä 22:30, Kotenev kertoo.

Laivan on tarkoitus jatkaa matkaansa Pietariin Helsingin jälkeen.

– Miellä on tällä hetkellä 600 matkustajaa, jotka odottavat pääsyään Pietariin, Kotenev toteaa.

"Blackouteja sattuu toisinaan"

Laivayhtiöstä kerrotaan, ettei sähkökatkos ollut ensimmäinen laatuaan.

– Blackouteja (sähkökatkoksia) tapahtuu laivoilla toisinaan. Meille sitä on sattunut Ruotsin rannikolla, Kotenev kertoo.

Hänen mukaansa matkustajat suhtautuivat tyynesti tilanteeseen.

– Kaikki pysyivät hyvin rauhallisina, eikä laivalla syntynyt paniikkia.

Kapteeni oli yhtiön mukaan kokenut

Laivalla kuulutettiin, että teknisistä ongelmista johtuen laivan pitää palata Tukholmaan.
Kotenevin mukaan kapteenin päätös kääntyä takaisin Tukholmaan oli hyvä.

– Kapteeni on aina vastuussa matkustajien turvallisuudesta. Princess Anastasian kapteenin ura on pitkä. Hän on ollut merillä yli 40 vuotta. Kapteenin päätös kääntyä takaisin oli hyvin ammattitaitoinen. Hänen oli varmistuttava, että laiva on merikelpoinen. Näin saatiin tehtyä laivalle täysi tarkastus.

Syytä selvitetään yhä

– Odotamme yhä raporttia siitä, mikä sähkökatkoksen aiheutti. Se oli joku tekninen ongelma tai sitten olosuhteisiin liittynyt ongelma. Aiomme tutkia sen perinpohjaisesti.

Kotenevin mukaan sähkökatkos kesti noin 20 minuuttia ja sen jälkeen laivalla saatiin koneet käyntiin ja se pääsi omin voimin takaisin Tukholmaan.

Hän ei usko, että tapauksessa olisi ollut aineksia suuronnettomuuteen. Laiva ei ollut uppoamisvaarassa.

– En usko, että niin olisi voinut käydä tässä tilanteessa, Kotenev sanoo.

 


Lue myös:

    Uusimmat