Karhunkaatokiintiötä nostetaan merkittävästi tänä vuonna: karhukannan ja yksittäisten havaintojen kasvu yllätti myös asiantuntijat

4:53
Katso myös video: MTV Uutiset Live kertoi toukokuussa suomussalmelaisnaisen yllättävästä kohtaaamisesta karhun kanssa.

Karhunkaatokiintiö tulevalle kaudelle on 384 yksilöä, mikä on 71 enemmän kuin viime kautena, kertoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessaan.

Luonnonvarakeskus Luke arvioi, että karhuja oli Suomessa 2 300–2 500 yksilöä ennen viime metsästyskautta.

Alle yksivuotiaat pennut ja pennulliset naaraat ovat metsästykseltä rauhoitettuja.

Viimevuotisen 313 saaliskarhun kiintiön tarkoituksena oli vakauttaa karhukannan taso, mutta eläinten määrä jatkoi odotustenvastaisesti kasvuaan, tiedotteessa kerrotaan.

– Tämä (kannankasvu) on yllättänyt myös Luken tutkijat, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Jussi Laanikari kertoo STT:lle.

Myös karhuyksilöiden havaintojen aktiivisuus ja kattavuus on hänen mukaansa lisääntynyt.

Karhukanta kestää kaatamisen

Vaikka karhu kuuluukin EU:n suojeludirektiivissä tiukasti suojeltujen lajien piiriin, Suomen karhukantaa voidaan hoitaa kannanhoidollisella metsästyksellä sen suuruuden takia, tiedotteessa todetaan.

– Kannanhoidollisella metsästyksellä ylläpidetään karhukannan ihmisarkuutta, ehkäistään vahinkoja ja säädellään kannan kokoa. Tälle metsästyskaudelle asetettavan kiintiön tavoitteena on taittaa kannan kasvu, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tiedotteessa.

Karhunkaatolupia on myönnetty viimeisen kolmen vuoden aikana aiempaa enemmän. Jussi Laanikarin mukaan Suomen karhukanta kestää verotusta.

– Osaltaan siinä on varmaan taustalla se, että pennulliset naaraskarhut on rauhoitettu. Metsästys ei tällöin kohdistu siihen lisääntyvään kannanosaan, Laanikari sanoo.

Karhunmetsästyskausi alkaa 20. elokuuta ja päättyy 31. lokakuuta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja