Kapteeni Matti Ojase kuuli kaksi pamahdusta, sitten Copterline syöksyi taivaalta – tällainen oli Tallinnan traaginen kopteriturma

MTV Uutiset kertoi ensitiedot traagisesta Copterlinen onnettomuudesta 2:13
Näin kuuluivat MTV3:n ensitiedot traagiseen onnettomuuteen liittyen.

Copterlinen helikopteri syöksyi mereen vain muutama minuutti nousunsa jälkeen Tallinnan lähistöllä 10. elokuuta vuonna 2005. Kaikki kyydissä olleet menehtyivät.

Sikorsky S-76 -tyyppinen helikopteri nousi normaaliin tapaansa ilmaan Tallinnan terminaalista matkalle kohti Helsinkiä. Oli keskiviikko kello 12.39. Vain kolme minuuttia, tästä kaikki yhteydet helikopteriin hävisivät.

Pentti Alapelto muistaa ensitiedot edelleen hyvin. Alapelto toimi juuri sillä hetkellä Rajavartiolaitoksen Merikarhu-nimisen laivan päällikkönä.

– Olimme normaalisti partioimassa Kirkkonummen edustalla ja radioliikenteestä poimimme tiedon putoamisesta. Tein päätöksen suunnata laivan välittömästi tapahtumapaikalle.

– Emme siinä vaiheessa vielä tienneet, mikä meitä siellä odottaa. Muistan, että pelastusalueella oli todella kova tuuli ja aallokko, Alapelto kertoo.

Ruotsinlaivan kapteeni Mati Ojase näki, kun Copterline syöksyi mereen 2:21
Tieto turmasta tavoitti suomalaiset nopeasti ja MTV Uutiset teki ensimmäisen erikoislähetyksensä melko pian tapahtumien selvittyä. Toimittaja Pertti Nyberg kertoi Matista, joka näki koko karmeuden.

Pamahduksen syy selvisi

Päivän kuluessa alkoi myös tulla lisätietoja tapahtumista. Viron tv oli tavoittanut turman tiettävästi ainoan silminnäkijän. Laivan kapteeni Matti Ojase oli kuullut kaksi kovaa pamahdusta, siirtänyt katseensa taivaalle ja nähnyt helikopterin syöksyvän mereen kovalla vauhdilla. Se herätti kysymyksiä, mikä kopterissa oli pamahtanut?

Ilmailutoimittaja Jyri Raivio seurasi Copterlinen turman selvittelyä tarkasti. Myös pamahdusten syy selvisi lopulta.

– Pamahdukset johtuivat selvästi siitä, että kopterin ohjauslaitteisto meni jumiin. Se laitteisto, jolla roottoreiden kulmaa muutetaan. Sen jälkeen kopteria ei pystynyt enää ohjaamaan, Raivio tietää.

Turmassa menehtyi yhteensä 14 henkilöä. Kopterin kaksi lentäjää, kuusi suomalaista matkustajaa, kaksi virolaista muusikkoa, yhdysvaltalaiset äiti ja tytär sekä virolaisen Kalev-suklaatehtaan johtajan vaimo ja sisar.

Artikkeli on osa MTV Uutisten Missä olit, kun? -sarjan kokonaisuutta. Sarjan neljännen tuotantokauden neljäs jakso käsittelee Copterlinen onnettomuutta ja sitä seuranneita tapahtumia. Jakso nähdään MTV3-kanavalla sunnuntaina 19.5. kello 19.30.

Sarjan kaikki jaksot ja haastatteluiden pidemmät versiot löydät heti MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat