Mainos

Kansankuvauksen mestari Veikko Huovinen julkisti muistelmansa

Veikko Huovinen on julkistanut muistelmansa "Muina miehinä". Teoksistaan yleensä vaiti ollut kirjailija kertoo laajasti teostensa syntyhistoriasta ja 50 vuotta kestäneen kirjailijanuransa kolhuista ja voitoista muuta elämää unohtamatta. Humoristin mainettaan Huovinen kertoo usein vierastaneensa.

Huovisen ensimmäistä lehdistötilaisuutta saatiin odottaa 50 vuotta. Kirjailijoiden mainoskiertueillakin Huovinen on käynyt vain kahdesti ja kerroista toinen oli yhdessä Ilmari Kiannon kanssa.

Syrjässä pysytelleen tarkkailijan teoksia on ilman julkisuuskouhotustakin luettu koirankorville, tehty näytelmiksi ja elokuviksi. Yleisöön 1970-luvulla uponneen Lampaansyöjät-elokuvan kirjailija teilaa nyt: "Filmiin ympättiin lukuisia mauttomuuksia, joita en allekirjoita. Viinankäyttö ylimitoitettiin", hän kirjoittaa.

-Mutta sillä oli ihmeellinen vaikutus, kirjailija muistelee. -Oli ilmeisesti paljon tuollaisia miehiä, jotka oli siellä Lapissa kulkeneet ja joilla oli samantapaisia kokemuksia ja tuntoja ja jotka saivat siitä virikkeitä ja tekivät sitten niitä retkiä vähän samassa hengessä, Huovinen uskoo.

Poikasena tuleva humoristi pelkäsi eniten naurunalaiseksi joutumista. Moneen kertaan Huovista kiusasikin "huumoripötkyn teko, kun ei ollenkaan naurattanut".

-Minua on se harmittanut, että ihmisillä on huumorista niin kummallisia käsityksiä. Hyvin monille on huumori vitsi, usein vielä roisi vitsi. Kaikki ihmiset eivät ymmärrä huumoria, Huovinen sanoo.

Muistelmissaan Huovinen kertoo monista myrkyllisistä kirjeistä, jotka ovat jääneet lähettämättä. Tavanomaisuutta vastaan taistellut satiirikko on kuitenkin säälimätön enää vain itseään kohtaan. Muistelmat ovat melko lempeät, yhteiskunnan ärhäkkä kriitikko on seestynyt.

-No sitä ei oikein tuota ilkeä enää moitiskella ihmisiä. Minä koitin hillitä itseäni vähäsen, Veikko Huovinen myhäilee.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.