Kansanedustaja Packalén: On epäselvää, ovatko al-Holin leiriltä evakuoidut orpolapset Suomen kansalaisia – vaatii selvitystä ulkoministeriön toiminnasta

Mitä al-Holista Suomeen tulleille lapsille tapahtuu nyt? Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa 5:37
Video: Mitä al-Holista Suomeen tulleille lapsille tapahtuu nyt? – Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa

Perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen Tom Packalén haluaa selvyyden kahden al-Holin leiriltä evakuoidun orpolapsen kansalaisuudesta. Hän on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen. 

Packalén haluaa myös tietää, millä toimivallalla ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) eritysedustaja toimi asiassa.

Ulkoministeriö tiedotti joulukuussa, että kaksi alle 7-vuotiasta orpolasta on noudettu al-Holin leiriltä Suomeen. Tuolloin kerrottiin, että lapset ovat syntyneet Syyrian sota-alueella ja asuneet elämänsä Syyriassa Isisin kalifaatissa.

Lasten kantasuomalaisen äidin kerrottiin kuolleen. Lapsilla oli eri isä, joista molempien on myös mediatietojen mukaan kerrottu kuolleen.

Miten kansalaisuus on selvitetty?

Packalén haluaa selvittää, miten lasten kansalaisuus on selvitetty ja onko orpolapsia ilmoitettu Suomen väestörekisteriin. Tämä on edellytys kansalaisuuden saamiselle.

Packalénin mukaan on epäselvää, olivatko kaksi orpoa suomalaisia ja kuultiinko heidän perheenjäseniään tai läheisiään prosessissa. Siksi myös ulkoministerin erityisedustajan evakuointipäätös on perattava, koska valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan leiriltä voitaisiin evakuoida vain suomalaisia lapsia.

– Valtioneuvosto ja ulkoministeriö ovat antaneet al-Holin tilanteesta valitettavan vähän, ja myös ristiriitaista tietoa verrattuna median kautta vuodettuihin tietoihin. Tilannetieto kotiutuksesta on sekavaa. On syntynyt myös lainsäädännöllisiä sekä ulkoministerin ja ulkoministerin erityisedustajan toimivaltaan liittyviä epäselvyyksiä. Toivon saavani kirjallisella kysymyksellä selvyyttä asioihin, Packalén kirjoittaa tiedotteessa.

Packalén kysyy myös, mihin lakiin viranomaisen toimivalta perustuu, jos ulkoministerin erityisedustaja tuo Suomeen lapsen, joka on toisen maan kansalainen tai jolla ei ole Suomen kansalaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat