Kansalaisaloite haluaa Suomeen vaihdevuosien osaamiskeskuksia – uskotaan auttavan satoja tuhansia

Kansalaisaloite ehdottaa Suomeen julkisen terveydenhuollon osaamiskeskuksia, joissa keskityttäisiin vaihdevuosien hoitamiseen. 

Tuoreessa kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että eduskunta edellyttäisi valtioneuvostoa ryhtymään lainvalmisteluun vaihdevuosien osaamiskeskusten perustamisesta julkisen terveydenhuollon palveluna kaikille hyvinvointialueille kansalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja merkittävien kustannussäästöjen toteuttamiseksi.

Aloitteen mukaan vaihdevuosioireiden hoitaminen on Suomessa epätasa-arvoista, sillä kaikilla ei ole varaa tarvittaviin erikoislääkärikäynteihin. 

Uudella kansalaisaloitteella halutaan suomalaiseen perusterveydenhuoltoon vaihdevuosien osaamiskeskuksia, jotta hoitoa voitaisiin saada tasavertaisesti.

Apua sadoilletuhansille

Aloitteen mukaan perusterveydenhuollon työtehtäviä ja asiantuntemusta organisoimalla voitaisiin parantaa satojentuhansien vaihdevuosi-ikäisten suomalaisten elämänlaatua, kun hormonaalisiin oireisiin saisi hoitoa vaihdevuosiklinikoilla. 

Aloitteen vireillepanijat, gynekologi Maija Kajan ja toimittaja Salla Paajanen, uskovat säästöihin.

Aloitteessa kerrotaan, että jos julkisen terveydenhuollon valmiudet tutkia ja hoitaa vaihdevuosioireita laitettaisiin kuntoon, luvassa olisi säästöjä sosiaali- ja terveydenhuoltokustannuksiin ja lisäksi työikäisten sairauspoissaoloja pystyttäisiin ennaltaehkäisemään.

Munasarjojen kyky tuottaa estrogeenia huononee 45–55-vuotiaana

Naisen munasarjojen kyky tuottaa estrogeenia huononee noin 45–55-vuotiaana. Estrogeenin vähyys aiheuttaa oireita, joista osa on erittäin vaikeita ja jopa toimintakyvyn romahduttavia.

Estrogeenin vähyys lisää myös monen vakavan taudin riskiä: verenpaine sekä veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuudet nousevat, sokerinsieto heikkenee, sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin, diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, luun haurastumisen ja dementian riski suurenee.

Aloitteessa kerrotaan, että oireita ja tautiriskejä on mahdollista hoitaa, vähentää tai estää myös ei-hormonaalisilla hoidoilla, joista lääkäreillä on huonosti tietoa ja kokemuksia. 

Miehillä samoja oireita

Aloitteentekijät kertovat, että miehillä on paljon samoja hormonimuutoksista johtuvia oireita kuin naisilla, ja myös androgeenin tuotannon väheneminen johtaa lääkityksiin, tutkimuksiin ja sairauslomiin. 

Miesten oireiden tunnistaminen hormonimuutoksista johtuviksi onnistuu vielä harvemmin kuin naisten. Miesten on naisia vaikeampi saada oikea diagnoosi ja tarvitsemaansa hormonihoitoa.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13142

Lue myös:

    Uusimmat