Kansainvälinen terveysuhka: Espanjassa raportoitu toinen apinarokkoon liittyvä kuolema

Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa? 0:24
Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa?

Espanjassa on raportoitu maan toinen apinarokkoon liittyvä kuolema, kertoo maan terveysministeriö.

Espanjassa raportoitiin perjantaina tiettävästi Euroopan ensimmäinen apinarokkoon liittyvä kuolema sen jälkeen, kun tauti alkoi tänä vuonna levitä.

Viranomaiset eivät ole kuitenkaan avanneet tarkemmin kuolemansyytä, sillä ruumiinavauksen tuloksia vielä odotetaan.

Espanjassa on raportoitu yhteensä noin 4 300 apinarokkotartuntaa, mikä on merkittävä määrä maailman mittakaavalla.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Afrikan ulkopuolella on todettu yli 18 000 tartuntaa toukokuun alun jälkeen. Tautia on havaittu lähes 80 maassa, ja sitä on todettu myös Suomessa. 70 prosenttia tartunnoista on raportoitu Euroopassa.

Aiemmin eilen uutisoitiin ensimmäisestä Afrikan ulkopuolisesta apinarokkoon liittyvästä kuolemasta, kun 41-vuotias kuoli Brasiliassa.

Kansainvälinen terveysuhka

WHO julisti aiemmin tässä kuussa apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Kansainväliseksi kansanterveysuhaksi julistaminen on järjestön järein varoituskeino. Kun tauti julistetaan kansainväliseksi uhaksi, WHO:n asiantuntijakomitea voi antaa suosituksia sen leviämisen rajoittamiseksi.

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkisissa kohtaamisissa. Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksin yhteydessä.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma. Ennen ihottumaa voi ilmetä esimerkiksi kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä.

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavampi taudinkuva on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Apinarokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka tunnistettiin vuonna 1970. Taudin itämisaika on noin 1–3 viikkoa.

Uutista päivitetty 30.7. kello 16.19.

Lue myös:

    Uusimmat