Kansa on puhunut: Nämä päättäjät ovat suoriutuneet parhaiten koronan kanssa – arvaatko suosikin ja inhokin?

1:00
"Jos Saulille häviää, niin se ei ole huono" – näin Mika Salminen kommentoi kansaltaan saamaa hyvää arvosanaa.

MTV Uutisten kyselystä selviää, ketkä poliitikot ja viranomaiset ovat suoriutuneet parhaiten koronatoimissa. Ykköspaikan otti koronapandemiassa sivuroolissa ollut kansansuosikki.

Kyselyssä oli mukana seitsemän näkyvässä roolissa ollutta poliitikkoa ja virkamiestä. Arvosana on keskiarvo kyselyn vastauksista, jotka on annettu asteikolla 1–5.

1. Sauli Niinistö: 4,0

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kansan mielestä onnistunut parhaiten koronapandemiassa, vaikka hän on ollut sivuroolissa.

Avoimissa vastauksissa näkyy etenkin Niinistön ehdotus niin sanotusta koronanyrkistä. Niinistö ehdotti epidemian alkuvaiheessa operatiivista nyrkkiä, johon valitut päättäjät olisivat omistautuneet vain koronan hoitoon. Ehdotus ei saanut kannatusta hallituksessa.

2. Mika Salminen: 3,9

THL:n terveysturvallisuudesta vastaava johtaja Mika Salminen on tullut monille tutuksi uutisista ja hallituksen tiedotustilaisuuksista. Salminen saa kiitosta etenkin asiallisuudestaan ja selkeydestään.

Salmisella on ollut suuri rooli paitsi julkisessa keskustelussa myös Suomessa tehtyjen koronapäätösten taustalla. Hallitus on nojannut monessa asiassa THL:n arvioihin päätöksiä tehdessään.

3. Sanna Marin: 3,2

Hallitusta johtava demaripääministeri Sanna Marin nauttii edelleen kansan suosiota. Marin saa kiitosta Salmisen tavoin selkeydestään. Sympatiaa hän saa osakseen vaikeaan tilanteeseen joutumisesta.

Kritiikkiä pääministerille tulee hänen johtajuuden puutteestaan. Osa on sitä mieltä, että Marin on epävarma ja hidas päätöksenteossa.

Koko hallituksen kyselyssä saama arvosana on sama kuin pääministerillä.

4. Kirsi Varhila: 3,0

Sosiaali- ja terveysministeriö on ollut keskeisessä roolissa koronan hoidossa ja Kirsi Varhila sen kansliapäällikkönä ollut paljon esillä. Varhila saa kiitosta asiallisuudestaan selkeydestään, toisaalta poikkipuolisia sanoja näyttäisi tulevan samoista asioista.

5. Mika Lintilä: 2,7

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on puhunut julkisuudessa muun muassa ravintola-alaan ja matkailuun liittyvissä asioissa.

Avoimissa vastauksissa käy ilmi kansan mielipide siitä, että Lintilä on jäänyt koronanhoidossa taka-alalle ja hallituksen viisikon taakse. Business Finlandin tukikohu on kansan mielessä vielä lähes puolitoista vuotta epidemian alusta.

6. Krista Kiuru: 2,5

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on ottanut suuren roolin korona-asioiden hoidossa ja etenkin rajoituksiin liittyvissä asioissa.

Kiuru saa kiitosta rohkeudestaan ja jämäkkyydestään. Rapaa Kiuru saa eritoten sekavasta esiintymisestään.

7. Maria Ohisalo: 2,4

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) oli vahvasti esillä epidemian alun Uudenmaan sulussa ja lisäksi maahantulorajoituksissa. Ohisaloa kiitellään oman tonttinsa hoitamisesta.

Toisaalta osan mielestä raja-asiat eivät ole vastaajien mukaan menneet nappiin. Ohisalon kohdalla kriittisissä vastauksissa nousee muita enemmän esiin puoluekanta ja koronaan liittymättömät asiat.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1873 henkilöä syyskuun lopussa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja