Kännykät helletestissä: Mikä luuri selviää tulikuumasta autosta?

Viime päivinä Suomessa on saatu nauttia aurinkoisesta ja helteisestä säästä oikein roppakaupalla.

Joidenkin mielestä kolmenkymmenen lämpöasteen tuntumassa huiteleva lämpötila on jo aivan liian tukalaa. MTV Uutiset teki neljälle erimerkkiselle älypuhelimelle kesätestin, josta ilmenee, että helteinen keli voi olla liikaa myös puhelimelle.

Viime talvena MTV Uutiset teki kännyköille vastaavanlaisen pakkastestin. Tuolloin kännykät laitettiin yöksi pakastimeen, jonka jälkeen niiden toimintaa testattiin. Pakkastestin voittajaksi selviytyi Nokia Lumia 1020.

Nyt kännykät laitettiin puolestaan aurinkoiselle paikalle pysäköityyn autoon, jossa auton sisälämpötila nousee helteellä nopeasti saunalukemiin.

Helletestissä ovat mukana Apple iPhone 5s, Samsung Galaxy S5, LG G3 ja Nokia Lumia 630.

Auto aurinkoon ja kännykät riviin! 

Testi aloitettiin ajamalla auto aurinkoiselle paikalle.  Auton sisätilojen annettiin sitten lämmetä parikymmentä minuuttia ennen testin aloitusta. Auton sisälle laitettiin digitaalinen lämpömittari seuraamaan lämpötilan kehitystä.

Klo 12.16: Pilvetön taivas. Ulkolämpötila varjossa 27 astetta. Auton sisälämpötila 45 astetta:

Kaikki neljä kännykkää asetettiin riviin etumatkustajan penkille, niin että aurinko paistoi suoraan kaikkiin puhelimiin. Puhelimet jätettiin lämpenemään autoon kymmeneksi minuutiksi. Lämpömittari oli puhelimien vieressä.

Klo 12.26: Auton sisälämpötila 48 astetta:

Kaikki puhelimet toimivat kuten pitääkin. Lämpötila etumatkustajan penkin kohdalla oli noussut muutamalla asteella.

Tässä vaiheessa panoksia kovennettiin ja puhelimet laitettiin riviin auton sisätilojen kuumipaan kohtaan, eli suoraan tuulilasin taakse.

Puhelimet jätettiin kuumenemaan autoon taas kymmeneksi minuutiksi ja lämpömittari asetettiin jälleen puhelimien viereen.

Klo 12.36. Lämpötila 57 astetta: 

Tuulilasin takana kuumuus alkoi todenteolla tuntua ja lämpömittarin lukemat nousivat välittömästi rajusti ylöspäin. Samalla tapahtui testissä merkittävä käänne:

Ensimmäisenä kisan jätti kesken LG G3 puhelin, joka ilmoitti sulkevansa laitteesta virran pois kuumuuden takia.

Välittömästi tämän jälkeen myös iPhone ilmoitti löylytelleensä tarpeeksi ja puhelin lukkiutui kuumuuden takia. iPhonen metallikuoret olivat lämmenneet tässä vaiheessa todella kuuman tuntuisiksi. 

Myös muut testin kännykät kävivät kuumina, mutta Galaxy S5 ja Lumia 630 jatkoivat porskuttamistaan kuumuudesta piittaamatta. 

Jätimme kaikki kännykät edelleen riviin tuulilasin taakse ja annoimme niiden kuumentua taas kymmenen minuutin ajan.

Klo 12.46. Lämpötila 63 astetta:

Lämpötila suoraan tuulilasin takana oli kohonnut jo 63 asteeseen. Galaxy S5 ja Lumia 630 jatkoivat kuitenkin toimintaansa normaalisti.

G3 ja iPhone 5s paistuivat vieressä toimintakyvyttöminä.

Klo 12.56.  Digitaalinen lämpömittari hajoaa:

Tässä vaiheessa testiasetelmaan täytyi tehdä pieniä muutoksia. Lämpötilaa mitannut digitaalimittari sammui kuumuudessa. Tilalle haettiin saunan lämpömittari.

Galaxy S5 ja Lumia 630 eivät olleet kuitenkaan kuumuudesta moksiskaan.

iPhonen pinta tuntui tässä vaiheessa jo vaarallisen kuumalta, joten se poistettiin autosta viilentymään. Samalla autosta poistettiin turvallisuussyistä myös LG G3.

iPhone ja G3 alkoivat toimia normaalisti oltuaan normaalissa huoneenlämmössä kymmenen minuuttia. 

Klo 13.26 Saunamittari näyttää 65 astetta:

Kisa oli tässä vaiheessa jatkunut jo yli tunnin ajan ja auton sisällä oli saavutettu testin maksimilämpötila, noin 65 astetta.

Galaxy S5 ja Lumia 630 toimivat  edelleen tasaväkisen moitteemasti, vaikka ne olivat kuumentuneet läpikotaisin.

Kisan ratkaisu kakkoskierrokselle

Kisan voiton selvittäminen jatkuikin täten testin kakkosvaiheessa, jossa tarkastelimme puhelinten näyttöjen luettavuutta kirkkaassa auringonpaisteessa.

Luimme näytöltä valkoisella taustalla olevaa mustaa teksiä, niin että aurinko paistoi näytölle. Kaikkien puhelinten näyttöjen kirkkaus asetettiin maksimitasolle.

Silmämääräisen kokeilun perusteella näyttöjen luettavuudessa auringonpaisteessa ei ollut suuria eroja. Käytännössä teksin lukeminen oli yhtä hankalaa miltä tahansa näytöltä silloin kun aurinko paistaa näytölle suoraan.

Puhelinten näyttöjä valossa kääntelemällä oli havaittavissa pieniä eroja:

Kokonaisuutena iPhonen näyttö antoi itsestään hiuksen hienosti parhaimman vaikutelman auringossa. Seuraavana tuli Lumia 630, jonka näyttä näyttö vei kokonaisuutena vain aavistuksen pidemmän korren Samsungin ja LG:n puhelimista.

On kuitenkin syytä huomauttaa, että asia ei ole aivan näin yksiselitteinen, sillä eri kulmista katsoen näytöissä oli keskinäisiä eroja. Esimerkiksi alaviistosta auringonpaisteessa katsottuna Lumia 630:n näyttö oli testinelikon heikoin, mutta suoraan edestä katsottuna hyvätasoinen.

Käytännössä lukutesti auringossakaan ei täten vielä kyennyt määrittelemään voittajaa.

Tässä vaiheessa Galaxy S5 tempaisi taskustaan valttikorttinsa: Veden ja pölynkestävä kuori. Tämän asian merkitystä ei voi vähätellä kun ajatellaan kuinka monta puhelinta vuosittain suomalaisilta laitureilta tipahtaa veteen.

Kesätestin kuningas: Samsung Galaxy S5

Kokonaisuutena kesäisen helletestin voittajaksi nousee täten Samsung Galaxy S5. Kyseinen luuri selvisi ilman valituksia tunnin oleskelusta kuumassa autossa.

Laitteen näyttö ei ollut kirkkaassa auringonpaisteessa aivan iPhonen veroinen, mutta näyttöjen väliset erot olivat kuitenkin melko mitättömiä.

Vedenpitävyys sinetöi Galaxy S5:n kuninkuuden.

Toinen palkinto kunniamaininnalla: Lumia 630

Jos ajatellaan testin painotusta, eli kännykän selviämistä kuumassa autossa, niin tässä mielessä tasaväkisenä voittajana Galaxy S5:n rinnalla tulee Nokia Lumia 630.

Lumia 630 ansaitsee lisäksi kunniamaininnan siitä, että se pärjäsi näin hyvin huomattavasti kalliimpien lippulaivapuhelimien joukossa. Lumia 630 lähtee nimittäin kaupan hyllyltä vaivaisella 120 eurolla, kun testin muista puhelimista saa pulittaa moninkertaisesti enemmän euroja.

Kolmas sija: iPhone 5s

Apple iPhone 5s:n näyttö vei testijoukossa hienoisen voiton aurinkoisella säällä käytettynä, mutta se ei pärjännyt päähaasteessa, eli kuumassa autossa.

Tämä ei tosin kerro iPhonen tekniikan kuumuuden kestävyydestä, sillä LG G3:n tavoin puhelimen sulkeutuminen kuumuuden takia on tarkoituksellinen, puhelinta suojaava toiminto.

iPhonessa käytetyt metalliosat näytävät erittäin hyviltä, mutta helteisessä autossa metalliset osat muuttuvat jopa niin kuumiksi, että puhelinta ei voi pitää kunnolla käsissään.

Puhelimen kuoren värillä ja materiaalilla on osaltaan merkitystä kuumenemisen kannalta. Valkoisella muovikuorella varustettu Galaxy S5 tuntui käsissä joukkion viileimmältä kuumassa autossa ollessaan. 

LG G3 - testin ainoa puhelin, joka sammutti itsensä kokonaan

Neljännelle sijalle päätynyt LG G3 ei missään nimessä ole mikään epäonnistuminen. Laitteen suojamekanismi toimi kuumassa autossa valmistajan tarkoittamalla tavalla. Myös laitteen näyttö oli auringossa katseltuna pitkälti samalla tasolla kuin testin muissa puhelimissa.

Kännykän sammuminen ei kuitenkaan lohduta kuumaan autoon luuriansa unohtanutta henkilöä, jonka pitäisi päästä käyttämään pikaisesti kännykkäänsä.

Useiden minuuttien odottelu puhelimen viilenemiseksi voi tuntua ikuisuudelta. iPhone 5s:llä voi sentään koittaa tässä vaiheessa soittaa hätäpuhelun, mutta LG sammuttaa virtansa pois kokonaan. Tämän takia G3-malli jäi helletestissä hännille.

Lue myös:

    Uusimmat