Markku Kanerva kommentoi Riku Riskin poisjääntiä: Maajoukkuepelaaminen on vapaaehtoista

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kertoo kunnioittavansa Riku Riskin päätöstä jättää Qatarin leiritys väliin. Riski oli ainut, joka kieltäytyi maajoukkuekutsusta eettisiin syihin vedoten.


Riski kertoi Helsingin Sanomille, että halusi pitää omista arvoistaan kiinni, eikä siksi osallistunut harjoitus- ja otteluleirille. Huuhkajien leirikohde on herättänyt kritiikkiä, Qatarin ihmisoikeustilanteen ja vuoden 2022 MM-kisojen järjestelyissä ilmenneiden vakavien puutteiden vuoksi.

– Maajoukkuepelaaminen on vapaaehtoista. Mikäli pelaaja ei halua tulla maajoukkueeseen mukaan, se on hänen oma valintansa ja sitä valintaa kunnioitan – aivan kuten olen kunnioittanut niiden edelleen aktiivisten pelaajien valintaa, jotka ovat maajoukkueuransa lopettaneet, päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi Palloliiton julkaisemassa tiedotteessa.

– Riku Riski olisi haluttu mukaan Qatariin, mutta hän kieltäytyi kutsusta perustellen päätöksensä selkeästi. Olinko päätöksestä eri mieltä? Kyllä siinä mielessä, että tämä leiri on erittäin tärkeä näyttöpaikka tulevia karsintoja varten ja Riku olisi näyttöpaikkansa ansainnut. Itse Rikun perusteluihin en minä eikä joukkueenjohtaja Lennart Wangel ottanut kantaa – ne olivat hänelle riittävän painavat ja siksi niitä täytyy kunnioittaa, Kanerva jatkoi.

Riski oli Kanervan mukaan ainut pelaaja, joka jäi Qatarin leiriltä pois eettisten syiden vuoksi.

– Kyllä. Eikä Rikunkaan päätös mikään salaisuus ollut. Kukaan ei minulta kysynyt Qatarin leirin valintojen julkaisun jälkeen syistä, miksi tuo tai tuo pelaaja ei ole mukana. Jos olisi kysytty, vastaus olisi varmasti annettu, Kanerva totesi.

Kanerva ei halua kommentoida Qatariin kohdistuvan leirin saamaa kritiikkiä. Hän painottaa, että hyvät harjoitusolosuhteet sekä ottelut Ruotsia ja Viroa vastaan ovat tärkeitä tulevia EM-karsintoja silmällä pitäen.

– Harjoitusolosuhteet ovat maailman huippua Qatarissa. Lisäksi meille taattiin kaksi hyvää peliä, joista Ruotsi varmistui aikaisin ja Viro myöhemmin – myös alkuperäinen vaihtoehto Kuwait olisi ollut meille sopiva vastustaja tähän tilanteeseen. Varmasti muuallakin olisi ollut hyviä harjoitusolosuhteita tarjolla, mutta ei pelejä – urheilullinen yhdistelmä toteutui tässä täysin. Etenkin pelien saaminen tässä vaiheessa vuotta on hyvin hankalaa. Täällä se onnistui ja urheilulliset perusteet täyttyivät.

– Muihin asioihin en ota kantaa – Palloliiton puheenjohtaja (Ari Lahti) on muiden Pohjoismaiden puheenjohtajien kanssa paikalla vastaamassa muista kuin urheilullisista kysymyksistä, Kanerva linjasi.

Ari Lahti kommentoi Qatarin matkaa HS:n mukaan seuraavasti:

– Viestimme Qatarissa on selvä – emme hyväksy siirtotyöläisten ihmis- ja työoikeuksien rikkomuksia. Qatarin viranomaisten sekä kisajärjestäjien vastuulla on huomioida työläisten ihmisoikeudet ja varmistua työntekijöiden turvallisista työskentelyolosuhteista.

Lue myös:

    Uusimmat