Kanerva haluaa selvät pakotesäännöt

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva aikoo olla pian yhteydessä sekä EU-komissioon että Venäjän johtoon. EU:lta hän odottaa selkeitä ohjeita, miten pakotesäännöksiä pitää tulkita.

– Säädökset ovat epäselviä. Kun ulkopolitiikka menee juridiseksi kiistelyksi, niin politiikka ei toimi kunnolla. EU:n pitää nyt linjata selkeästi se, miten säädöksiä tulkitaan, että tämänkaltaisia tilanteita ei pääse syntymään, Kanerva sanoo.

Ongelmat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen ympärillä kärjistyivät kesäkuussa, kun kävi ilmi, että osa kokoukseen halunneista Venäjän valtuuskunnan jäsenistä oli EU:n pakotelistalla.

Pakotelistalla olevat saavat osallistua Etyjin toimielinten tapahtumiin, mutta epäselvyyttä oli siitä, kuuluuko Helsingin parlamentaarinen yleiskokous toimielimiin vai ei. Suomi päätti, että ei myönnä pakotelistalla oleville poikkeuslupia. Monien maiden edustajat kritisoivat päätöstä.

Venäjä-pakotteet ja Helsingin Etyj-kokous ovat olleet tiedossa pitkään. Miksi tilanteeseen ei osattu varautua jo aiemman ulkoministerin kaudella, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.)?

– Ministerikaudellani asiaa ei käsitelty ollenkaan. Eduskunta ja parlamentaarikot eivät olleet millään tavalla ministeritasolle yhteydessä, joten asiaa ei käsitelty siksi, Tuomioja sanoo.

Moneen asiaan yhteinen näkemys

Vaikka keskustelu on pyörinyt pitkälti pakoteongelmien ympärillä, pitää Kanerva kokouksen antia hyvänä. Kokouksessa hyväksyttiin muun muassa päätöslauselma, joka tuomitsee Venäjän toimet Itä-Ukrainassa. 

– Saimme kokouksessa moneen asiaan yhteisen näkemyksen. Se on iso arvo, Kanerva sanoo.

Kanerva valittiin kokouksen puheenjohtajaksi myös seuraavalle kaudelle.

Hän uskoo, että Venäjän ja Etyjin parlamentaarisen puolen välit ovat kunnossa. Hän aikoo lähteä Moskovaan selvittämään asiaa, mutta matkan ajankohtaa hän ei vielä tiedä.

– Pidän tärkeänä, että voimme välittää Moskovaan kokouksen tiedot ja taustat. Haluan myös varmistaa sen, että Etyjin parlamentaarisen puolen ja Venäjän välillä ei ole ongelmia yhteistyössä.

Lue myös:

    Uusimmat