Kanadassa taas järkyttävä hautalöytö lähellä koulua, jota kävivät alkuperäisväestön lapset

Kanadan länsiosassa maan alkuperäisväestöön kuuluva yhteisö on löytänyt lähes sata epäiltyä merkitsemätöntä hautaa entisen alkuperäisväestölle tarkoitetun sisäoppilaitoksen läheltä. Saskatchewanin provinssissa tehdystä löydöstä ovat kertoneet paikalliset viranomaiset.

Vuodesta 2021 lähtien ympäri maata on raportoitu useista hautalöydöistä entisten sisäoppilaitosten lähettyvillä. Aiemmissa hautalöydöissä on havaittu kaikkiaan yli 1 300 merkitsemätöntä hautaa.

Paikallisen alkuperäisväestöryhmän johtaja Jenny Wolverine kuvaili löytöjä sydäntä särkeviksi ja järkyttäviksi.

– Tähän mennessä mahdollisia merkitsemättömiä hautoja on 93, hän sanoi lehdistötilaisuudessa ja tarkensi, että löydetyistä 79 olisi lapsen hautoja ja 14 vauvan.

Wolverine painotti, ettei lukumäärä ole lopullinen ja varoittaa löydettyjen hautojen määrän voivan vielä nousta.

Hautalöydöt on tehty tutkalla, jonka avulla voidaan nähdä maan pinnan alle.

Reginan yliopiston mukaan entiset oppilaat tuhosivat kyseisen sisäoppilaitoksen sen jälkeen, kun opinahjo suljettiin vuonna 1995.

Hallitus ja kirkko pahoittelivat

Kanadassa on ollut yhteensä 139 sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin 1800-luvun lopulta aina 1990-luvulle kaikkiaan noin 150 000 lasta. Näissä oppilaitoksissa alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön. Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Asiaa selvittäneen komission mukaan yli 4 000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi. Kyseinen komissio on kertonut Kanadan syyllistyneen kulttuuriseen kansanmurhaan.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.

Kouluja oli mukana pyörittämässä myös katolinen kirkko. Alkuperäisväestön edustajien delegaatio matkusti viime vuoden huhtikuussa Vatikaaniin tapaamaan paavi Franciscusta, joka esitti virallisen anteeksipyynnön.

Tämän jälkeen Franciscus vieraili Kanadassa kesällä ja pyysi vielä erikseen anteeksi alkuperäiskansojen lapsien vuosikymmeniä jatkunutta kaltoinkohtelua maan katolisissa kouluissa. Paavi kutsui tapahtunutta "kulttuuriseksi tuhoksi".

Kanadasta löytyi yli 200 lapsen joukkohauta sisäoppilaitoksen alueelta – tältä koulu näyttää 0:29
Uutisvideo aiemmasta, Kanadaa järkyttäneestä löydöstä: 215 lapsen jäänteet kaivettiin esiin sisäoppilaitoksen alueelta

Lue myös:

    Uusimmat