Mainos

Kampanja usuttaa naisia rattiin Saudi-Arabiassa – viranomaisilta ankara vastaus

Saudi-Arabia on varoittanut naisia osallistumasta viikonlopuksi suunniteltuun tempaukseen, jolla vastustetaan maassa vallitsevaa naisten ajokieltoa.

Aktivistit ovat levittäneet sosiaalisen median kautta kampanjaa, jossa he kehottavat saudinaisia tarttumaan rattiin lauantaina.

Sisäministeriö totesi ryhtyvänsä ankariin vastatoimiin ketä tahansa kohtaan, joka yrittää "häiritä yleistä rauhaa" joko kokoontumalla tai marssimalla "naisten ajopäivän verukkeella".

– On tunnettu tosiasia, että naisten autoilu on kiellettyä Saudeissa ja lakia tullaan noudattamaan kaikkia sitä rikkovia ja mielenosoitusta tukevia vastaan, maan sisäministeriön edustaja, kenraali Mansur al-Turki sanoi.

Amnesty International on kehottanut Saudi-Arabian viranomaisia olemaan puuttumatta ajokiellon vastaiseen mielenosoitukseen. Järjestö toteaa pitävänsä maassa vallitsevaa naisten ajokieltoa halventavana.

– On hämmästyttävää, että 21. vuosisadalla Saudi-Arabian viranomaiset edelleen kieltävät naisilta oikeuden ajaa autoa laillisesti, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther toteaa.

– Ajokielto on luonnostaan syrjivä ja naisia vähättelevä, ja se on syytä kumota välittömästi. On täysin mahdotonta hyväksyä, että viranomaiset yrittävät estää aktivistien suunnitteleman kampanjan ajokieltoa vastaan.

Saudi-Arabiassa ajokieltoa uhmanneet naiset ovat aiemminkin joutuneet vaikeuksiin viranomaisten kanssa tai tulleet maanmiestensä ahdistelemiksi.

Esimerkiksi vuonna 1990 viranomaiset pysäyttivät 47 ajokiellon vastaiseen mielenosoitukseen osallistunutta naista.

Vuonna 2011 viranomaiset pidättivät puolestaan Manal al-Sharifin yhdeksäksi päiväksi sen jälkeen kun nainen oli julkaissut itsestään nettivideon auton ratissa. Al-Sharif on yksi lauantaiksi suunnitellun mielenilmauksen takana olevista aktivisteista.

(MTV3 – AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.