Kalusteet persoonallisiksi verhoilijalla

Lojuuko kellarissasi hyvärunkoisia, mutta huonokuntoisia arvotuoleja, vintillä isoäidin perintösohva tai parhaat päivänsä nähnyt jugend-nojatuoli? Verhoilija voi antaa vanhoille kalusteille uuden elämän.

Kruununhakalaisen pikkuputiikin takahuoneessa Inka Yläjääski ompelee kanttauksia vanhan nojatuolin istuinosaan. Juuttikangas kätkee jo alleen sidotut joustimet, toisen kerroksen juuttikangasta ja tuolille muodon antavan meriheinästä muotoillun "kakun". Juuttikangas saa vielä päälleen pintapehmusteen heinästä tai keinojouhista sekä päällyskankaan. Uudelleen verhoiltavasta tuolista tehdään mieluummin kovahko kuin pehmeä, sillä pehmeässä tuolissa kangas löystyy helposti ja kuluu siten helpommin.

Verhoilulla hyvärunkoisesta vanhasta huonekalusta saa uudenveroisen, ja mikä parasta - mittatilaustyönä juuri sellaisen, kuin itse haluaa. Sisustukseen verhoilulla saa persoonallista potkua pitkäksi aikaa, sillä uudelleen verhoiltu ja kunnostettu huonekalu kestää käytössä seuraavat parikymmentä vuotta.

Käsityön ammattilainen

23-vuotias Inka Yläjääski tuli Petri Veijalaisen omistamaan Adeliina Verhoomoon töihin reilut kaksi vuotta sitten oppisopimuksella. Viime jouluna hän teki verhoilijan ammattitutkinnon - entisen kisällintyön - minkä jälkeen hän on työskennellyt täysipäiväisesti verhoilijana Snellmaninkadulla. Lukion jälkeen Yläjääski suoritti verhoilun perustutkinnon Vallilan ammattikoulussa (nykyinen Helsingin tekniikan alan oppilaitos).

- Päädyin alalle vähän kuin vahingossa. Koulussa huomasin kuitenkin heti, että tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä. Parasta työssä on tietynlainen vapaus ja se, että näkee heti kättensä jäljen. Kun perusasiat alkavat jo sujua rutiinilla, pystyy keskittymään myös hienosäätöön.

Yläjääski lisää, ettei hänen työssään tarvitse koskaan miettiä, mitä tekisi. Töitä nimittäin riittää molemmille käsille ja koko ajan.

- Tässä ammatissa ei voi olla laiska!

Omannäköinen huonekalu

Nyrkkisääntönä on, että verhoiltavaksi ja kunnostettavaksi kannattaa tuoda vain hyvärunkoinen huonekalu. Kankaan asiakas voi valita ja tuoda mukanaan tai tilata verhoomon kautta. Esimerkiksi Adeliinan kangasmallistoissa riittää valinnanvaraa huippukalliista hevosenjouhikankaasta upeisiin sametteihin, silkkeihin ja alcantaraan.

Kalliilla mutta kestävällä, verhoomon maahantuomalla hevosenjouhikankaalla verhoiltiin taannoin myös Helsingin Tuomiokirkon penkit. Aidoista hevosen jouhista Saksassa valmistettu kiiltävä kangas kirjaimellisesti kestää katseet.

Kotien lisäksi verhoilupalveluita käyttävät muun muassa ravintolat ja valtion laitokset. Esimerkkinä Veijalainen mainitsee pari ydinkeskustan pintapaikkaa, joiden huonekalut ovat hänen verhoomoidensa käsialaa. Ravintolat uusivat sisustuksensa parin vuoden välein pysyäkseen kiristyvän kilpailun kyydissä, yksityisasiakkaiden verhoiluintoon vaikuttaa ennen kaikkea yleinen taloudellinen tilanne. Asiakaskunta on kirjavaa, ja ikähaitari ulottuu laidasta laitaan. Viime aikoina asiakkaiksi on tullut yhä enemmän nuoria parikymppisistä ylöspäin.

Adeliinasta tehdään kotikäyntejä, joilla arvioidaan, mitä huonekalulle kannattaa tehdä ja mihin hintaan. Yhdessä verhoomon kanssa pohditaan myös, mikä kangas soveltuu verhoiluun parhaiten. Mittatilaustyönä verhoiltavasta huonekalusta saa juuri sellaisen kuin haluaa.

- Hauskinta on huomata, kuinka työt ovat aina niin omistajansa näköisiä, Yläjääski kertoo.

Muutamasta päivästä viikkoon

Koska jokainen huonekalu on erilainen yksilö, vie verhoilu huonekalun kunnosta riippuen aikaa muutamasta päivästä viikkoon. Mikäli runko tarvitsee vahvistaa, aikaa kuluu enemmän kuin jos huonekalu "vain" verhoillaan. Kankaineen, jousineen, tarvikkeineen ja töineen nojatuoli tulee maksamaan noin 800 euroa. Pintakäsittely nostaa hintaa jonkin verran. Sohvan istuimien uusiminen maksaa noin tuhat euroa. Kiinteiden päällisten lisäksi tehdään mittojen mukaan paljon irtopäällisiä.

Puisten huonekalujen lisäksi verhoillaan ja kunnostetaan muun muassa Artekin metallirunkoisia funkishuonekaluja sekä vanhoja kunnon muovirunkoisia. Odottaapa Adeliinassa kunnostusta yksi aito, supertrendikäs Eero Aarnion pallotuolikin.

Laatua ja palvelua

Moni asiakas arvostaa verhoiluttamisessa laatua ja helppoutta. Laadusta ja palvelusta ollaan valmiita maksamaan. Esimerkiksi tuoli käydään arvioimassa kotona, noudetaan verhoiltavaksi, valitaan siihen sopiva kangas ja tuodaan kuin uutena kotiin. Näin henkilökohtainen ja asiantunteva palvelu on harvinaista herkkua nykypäivän itsepalvelu-henkisessä kaupantekokulttuurissa.

Yläjääskin mukaan asiakkaat arvostavat sitä sosiaalista kanssakäymistä, joka liittyy verhoiluttamiseen, ja myös hänestä itsestään yksi työn parhaita puolia on juuri sen inhimillisyys ja vuorovaikutus asiakkaiden kanssa. Varsinkin naiset tuntuvat pitävän myös siitä, että kankaan valintaa saa miettiä rauhassa tai jättää vaikka asian hautumaan joksikin aikaa.

- Asiakkaista on myös tärkeää, että meidät saa aina kiinni, jos on kysyttävää tai pulmia. Vastaamme tuotteistamme ja autamme ongelmissa, Yläjääski sanoo.

Verhoilija kunnostaa ja valmistaa myös muuta kuin huonekaluja. Jonkin verran asiakkaat teettävät tyynyjä veneisiin, päällystyttävät hatturasioita ja vuorauttavat vaikkapa kirjoituspöydän laatikoita. Eksoottisimmat Yläjääskin mieleen muistuvat työt ovat puinen kengänkorko ja nukkekodin flyygeliin tehdyt jalat.

- Jokin aika sitten ompelin käsin kokoon myös nyrkkeilysäkkiä.
Teksti ja kuvat: Hanna Pesonen
Kuvauspaikat: Adeliina Verhoomo ja Verhoomo Petri Veijalainen, Helsinki

Lue myös:

    Uusimmat