Kaloja ja uusia perunoita juhannuspöytään

Juhannuspöytään kannattaa kantaa raikkaita makuja. Niitä tarjoavat uudet perunat ja maukkaat kalat. Uudet perunat ovat monipuolinen lisäke ja loistava pohja erilaisille salaateille.

Seesampaneroitu lohi kypsennetään moderniin tapaan juuri ja juuri kypsäksi (jopa punertavaksi) ja tarjoillaan happaman limekastikkeen kanssa. Rapea kuori ja kirpeä kastike on suussa sulava yhdistelmä.

Pestosilakatsopivat seesamlohen seuraksi kalapöytään. Sillikaviaari täydentää kokonaisuuden. Lisäkkeeksi uudet perunat uudella tavalla. Katso reseptit alla.

Hyvää ja herkullista juhannusta kaikille!

Sillikaviaari

250-300 g sillifilettä 2-3 kananmunaa 1 pieni sipuli (ja sen varsi) 1 prk (n. 150 g) smetanaa ripaus valkopippuria tilliä

Liota sillifileitä tarvittaessa kylmässä vedessä (n. 1-2 h) liian suolan poistamiseksi. Keitä kananmunat kypsiksi ja hienonna sillifileet, kananmunat sekä sipuli. Sekoita smetana joukkoon. Mausta valkopippurilla ja hienonnetulla tillillä. Tarjoa sillikaviaari kuumien uusien perunoiden ja salaatin kanssa. Vinkki: Sillikaviaarin voit valmistaa myös savukalasta.

Perunasalaatti ja anjoviskastike

10 uutta keitettyä perunaa 1/2 purjo 4 kpl anjovisfilettä n. 1 dl valmista majoneesia (tuoremehua tai vettä kastikkeen ohentamiseen) 1 ruukku rapeaa salaattia (esim. gem- tai jääsalaattia) kaprista

Pese perunat hyvin ja kypsennä kokonaisina niin, että ne eivät kuitenkaan pääse halkeamaan. Jäähdytä perunat, kuori ja viipaloi noin 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi. Halkaise, pese ja suikaloi purjo. Valmista kastike. Hienonna anjovisfileet sauvasekoittimella ja lisää majoneesi, ohenna vaalealla mehulla tai vedellä halutessasi. Kaada kastike perunoiden ja purjosuikaleiden päälle kulhoon ja sekoita varovasti niin, että kastike maustaa perunat kauttaaltaan. Revi runsaasti salaattia tarjoiluvadin pohjalle ja nostele perunat päälle. Koristele kapriksilla.

Dippiperunavinkki

uusia perunoita suolaa tillivarsia

lohikastike: 1 prk säilykelohta 1 prk ranskankermaa ruohosipulia tilliä sitruunapippuria

yrttiöljy: oliiviöljyä erilaisia tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, oreganoa, persiljaa, kirveliä, timjamia, rakuunaa) (suolaa) pippuria

Keitä pestyt uudet perunat kiehuvassa suolalla ja tillinvarsilla maustetussa vedessä kypsiksi. Valmista lohikastike. Valuta purkkilohi ja sekoita se ranskankerman joukkoon tahnaksi. Mausta hienonnetulla tillillä ja ruohosipulilla sekä sitruunapippurilla. Yrttiöljyä varten laita korkeaan kulhoon erilaisia pehmeälehtisiä yrttejä. Kaada öljyä päälle ja hienonna sauvasekoittimella kastikkeeksi. Lisää öljyä tarpeen mukaan. Mausta tarvittaessa suolalla ja ripauksella pippuria. Öljy säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Tarjoa kastikkeet perunoiden kanssa dippikastikkeen tapaan.

Lue myös:

    Uusimmat