Kallistuuko sähkö talveksi? Näin vastaa asiantuntija!

Syksyllä on välillä satanut niin kaatamalla, että aika moni meistä on joutunut ottamaan kumisaappaat arkikäyttöön. Sateesta on kuitenkin ollut ainakin yksi hyvä puoli: vesisähköntuotanto on porskuttanut täysillä, mikä on laskenut myös sähkön hintaa. Mutta millaisia hintoja ennustellaan talvelle?

Pohjolan vesialtaat ovat olleet syksyllä jatkuvasti täynnä, ja suurin osa Pohjoismaissa käytetystä sähköstä on tuotettu vesivoimalla. Eniten tästä on hyödytty Ruotsissa ja Norjassa, joissa on suurin osa Pohjoismaiden vesisähköntuotannosta. Suomessa sähkö ei ole ollut ihan niin edullista kuin naapurimaissa.

– Mekin olemme kuitenkin saaneet etua sateisesta syksystä. Esimerkiksi kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa keskihinnat olivat lokakuussa noin 6 prosenttia edullisempia kuin tammikuussa. Suurin hintakuoppa osui heinäkuulle, jolloin sähkö oli jopa 10 prosenttia edullisempaa kuin tammikuussa, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Vesivoima jyllää Pohjolassa

Vesivoima on ylivoimaisesti käytetyin sähköntuotantotapa Pohjoismaissa. Lokakuussa tuotettiin vesivoimalla peräti 99 prosenttia Norjassa käytetystä sähköstä, yli 50 prosenttia Ruotsissa käytetystä sähköstä, ja vähän yli 20 prosenttia Suomessa käytetystä sähköstä.

Talven tullen vesisähköntuotanto kuitenkin vähenee ja käyttöön joudutaan ottamaan kalliimpia tuotantotapoja, esimerkiksi hiili- ja kaasuvoimaa. Tämä saattaa näkyä myös hinnoissa, joihin vaikuttavat tuotantotapojen lisäksi myös polttoaineiden hinta sekä taloudelliset näkymät. Kannattaisiko nyt siis tehdä nimenomaan määräaikainen sähkösopimus, jos sähkön hinta saattaa nousta talvella?

– Emme voi varmuudella luvata, että määräaikainen sähkösopimus olisi nyt edullisin mahdollinen vaihtoehto. Sen valitsemalla voi kuitenkin välttyä talven mahdollisilta hinnannousuilta ja hintapiikeiltä. Myös spot-sopimus on edelleen hyvä vaihtoehto, joskaan se ei ole niin riskitön kuin määräaikainen sopimus.

Vinkkejä syksyn energiansäästöön:

– Sähkölaitteet kannattaa kytkeä kotona jakorasiaan, jossa on kytkin. Kun useasta sähkölaitteesta saa katkaistua virrat yhdellä napsauksella, säästytään turhalta kulutukselta. Vuodessa voi kertyä säästöä useita kymmeniä euroja.

– Jos kotona on sähkösauna, nyt on hyvä aika tarkistaa saunomistottumukset: loimottaako kiuas päällä silloinkin, kun saunaa ei käytetä, ja väännetäänkö se aina liian kuumalle? Jos lämpötilaa lasketaan esimerkiksi sadasta asteesta kahdeksaankymmeneen, energiankulutus vähenee noin 30 prosenttia.

Jokakoti / Deski

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat