Mainos

Kalliomäki: Pääkaupunkiseudun kunnille ei lisärahaa

Pääkaupunkiseudun tai muiden kuntien on turha odottaa lisäapua valtiolta tässä tilanteessa, kun myös valtion talous on veitsen terällä, toteaa valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) maanantaina Vantaalla.

Antti Kalliomäki (sd.)

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen mukaan Vantaan ja koko kuntatalouden lähivuodet eivät ole helppoja, mutta se koskee myös koko valtion taloutta. Vantaan puolelta toivottiin lisää valtionosuuksia kuntatalouden alijäämäisyyden poistamiseksi, mutta Kalliomäellä ei ollut uutta tarjottavaa.

Sama koskee Helsingin johdon toiveita, että yhteisöverosuutta saataisiin kunnille palautetuksi. -Sellaisia lupauksia ei voi esittää jotka koituisivat merkittäviksi rasitteiksi jotka koituisivat merkittäväksi rasitteeksi valtiontaloudelle. Se on veitsen terällä, meidän velkaantumisasteemme on laskettu sen varaan, että meidän velkamme ei kasva suhteessa bruttokansantuotteeseen. Uudet lisärasitteet kääntäisivät sitä helposti huonoon suuntaan, mikä vuorostaan heikentäisi kansalaisten ja markkinoiden luottamusta valtion talouteen, Kalliomäki varoitteli.

Se olisi vaarallista tilanteessa, kun talouskasvu perustuu kotimaiseen kysyntään, kuten vielä ensikin vuonna näyttää olevan. Yhtiöverouudistus, josta valtiovarainministeriö valmistelee esitystä, ei Kalliomäen mukaan tuo uutta rahaa jaettavaksi ainakaan lähivuosina. Ministeriön esitys on määrä julkistaa marraskuussa, todennäköisesti kuun loppupuolella. -Toiveena on, että uudistus vauhdittaisi yritysten taloutta ja työllistämiskykyä ja kasvattaisi ajan mittaan myöten verotuloja, sanoi Kalliomäki. Nyt ei ole toiveita verotuloja kasvattavasta talousbuumista lyhyellä tähtäimellä, joten sekä valtion että kuntien on vain yritettävä "kipristellä" eteenpäin, totesi ministeri.

Vantaa osaa elää suu säkkiä myöten


Vantaa on pääkaupunkiseudun kuntien joukossa siten hyvässä asemassa, että väestörakenne on suotuisa ja kunta on voimakkaasta kasvusta huolimatta oppinut elämään taloutensa rajoitusten kanssa.

Valtionvarainministerin mukaan Vantaa on oppinut elämään kohtuullisen hyvin suu säkkiä myöten. Kalliomäki ei halunnut erikseen nimetä mitään kuntaa, jolta tämä taito olisi vielä hakusessa. Kalliomäen mukaan nyt kannattaa odotella selvitysmies Jussi-Pekka Alasen esityksiä pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyön kehittämiseksi. Siinä on vielä paljon mahdollisuuksia, hän uskoi. Alasen on määrä antaa raporttinsa helmikuun loppuun mennessä.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.