Kalle Rovanperää odottaa Japanissa erityiskohtelu – Juha Kankkunen muistaa, miten kaikki jättipuitteissa seisahti: "Jäi maalaispojalla suu auki"

7:08
Rallilegenda Juha Kankkunen kommentoi videolla Kalle Rovanperän maailmanmestaruutta.

Rallin historian nuorinta maailmanmestaria Kalle Rovanperää, 22, odottaa Toyotan maassa Japanissa erityiskohtelu, lajilegenda Juha Kankkunen povaa. Kankkunen muistaa elävästi, miten mestaruutta Toyotalla hänen aikanaan juhlittiin.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
C Moressa!

Kausi 2023 starttaa Monte Carlossa 20. tammikuuta!

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Kankkunen voitti viimeisimmän neljästä rallin maailmanmestaruudestaan vuonna 1993 Toyota Celicalla. Toyota voitti samana vuonna ensimmäisen valmistajien MM-tittelinsä, ja juhla oli viikon Japanissa viettäneen Kankkusen mukaan iso.

– Vierailu Celican tehtaalle oli hieno ja jäi kyllä mieleen. Siellä oli ainakin joku 15 000 työntekijää. Celican tuotantolinja pysäytettiin ensimmäisen kerran 12 vuoteen, että kaikki työntekijät pääsivät katsomaan, ja minun piti pieni puhe pitää, Kankkunen muistelee MTV Urheilulle.

Kankkusen sanoin "jäi maalaispojalla suu auki, kun katseli sitä touhua". Vaatimaton suomalainen ajatteli, että tämä on jo liikaakin. Japanissa osattiin tehdä kunniaa mestarille.

– Olihan se silti hienoa, että kaikki työntekijät, jotka olivat Celicoita rakentaneet, pääsivät morjenstelemaan ja juttelemaan. Se oli muisto, jonka muistaa loppuelämänsä. 

"Kohdeltiin kuin valtiovierasta"

Valtaosa Japanin-viikosta kului tuolloin Toyotan kaupungissa. Paikalliskohteiden näkemiseen ja kiertelyihin jäi vapaatakin aikaa, ja Kankkunen muistaa käyneensä kylpylässä ja saunassakin, mutta ohjelmoituihin numeroihin oli suomalaislegendan mukaan ihmisten kiireen vuoksi minuuttiaikataulut.

– Siellä oli kiva olla. Kohdeltiin kuin valtiovierasta. Vietiin hienosti joka paikkaan. Vaikka olen käynyt Japanissa monesti muulloinkin, se jäi juhlavierailuna mieleen.

– Ruokahan Japanissa on hyvää. Kulttuuri on hyvin ystävällinen. Kyllä minä tykkään Japanista, se on hieno maa, jossa on paljon tuttuja pääjohtaja Akio Toyodaa myöten.

Homma maittoi myös Ranskassa ja Italiassa, mutta...

Kankkunen voitti maailmanmestaruutensa aikanaan kolmessa eri tallissa: yhden Toyotan ohella Peugeot'lla sekä kaksi Lancialla. Toyotalla kulttuuri oli Kankkusen sanoin erottuvaa, vaikka muitakaan "ei voi tietenkään moittia".

– Pariisissakin oli aika hienot systeemit Peugeot'lla, ja italialaiset ovat vieraanvaraisia. Heidän kaverikseen kun pääsi, he ottivat omakseen. Italiassa ei ikinä unohdeta. Se on sellainen kansa, että kerran kun on päässyt sisään, olet lopun elämäsi kaveri.

– Näitä ei voi väheksyä, mutta japanilainen kulttuuri on niin erilainen. 

"Siellä on Kallella hyvä olla"

Kalle Rovanperällä on tiedossa erityinen reissu nousevan auringon maahan maailmanmestarina, kun kauden päätös kaasutellaan Japanissa 10.–13. marraskuuta. Sitä ennen ajetaan vain Espanjassa, ja Toyota on voittamassa jo varmistuneen Rovanperän mestaruuden lisäksi valmistajien tittelin.

Kankkunen ounastelee Rovanperälle "hienoa vierailua" Japaniin.

– He arvostavat maailmanmestaruutta todella korkealle. Siellä on Kallella hyvä olla.

On mahdollista, että Japanissa nähdään jälleen Kankkunenkin.

– Minut on kutsuttu Japaniin viimeiseen kisaan, mutta katsotaan, miten aikataulut antavat periksi. Lähden ainakin mielelläni, jos pystyn.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja