Tämänvuotisessa Jukolan viestissä Anjalankosken Sippolassa ehdottomat suosikit, joensuulainen Kalevan Rasti ja norjalainen Halden SK, pitivät erinomaisesti pintansa ja kävivät aina viimeisen osuuden alkukilometreille asti jo viime vuonna alkanutta kamppailua voitosta. Kalevan Rasti uusi ykkössijansa ja jätti Haldenin lopulta peräti lähes neljän minuutin päähän.
Voittajajoukkueessa suunnistivat Harri Romppanen, Mikael Boström, Tommi Tölkkö, Hannu Airila, Antti Harju, Simo Martomaa ja Thierry Gueorgiou. Haldenissa puolestaan olivat Pekka Itävuo, Jarkko Huovila, Öystein Kristansen, Tore Sandvik, Erik Axelsson, Mats Haldin ja Emil Wingstedt, eli mukana oli kolme suomalaista.
Vuosi sitten Jämijärvellä joukkueitten ankkurit, Thierry Gueorgiou ja Emil Wingstedt, ratkaisivat kisan juuri ennen viimeistä rastia, kun ranskalainen oli alamäessä vahvempi, mutta nyt Gueorgiou pääsi karkuun jo kakkosrastilla eikä sen jälkeen antanut virheettömällä suunnistuksellaan Wingstedtille minkäänlaisia mahdollisuuksia tavoittaa.
- Minulla oli koko ajan sellainen käsitys, että olen toisena. Joku jopa jossain rastilla sanoikin niin. Hämmästyin lopussa, kun tulin johdossa, Gueorgiou sanoi.
- Tein hajontarastina olleella kakkosella virheen, mutta Haldenin Wingstedt teki näköjään vielä suuremman. Loppumatkan pyrin suunnistaman niin, etten tee virheitä ja onnistuin, Gueorgiou iloitsi.
Vehkalahden Veikot voitti vuonna 1983 Jukolan viestin Pohjois-Kymenlaaksossa ja kuului ennakkoon kilpailun kärkisijoista taisteleviin joukkueisiin. Joukkue ei pettänyt kannattajiaan ja sijoittui kolmanneksi kuusi minuuttia voittajalle hävinneenä. Uudelleen henkiin herätetyn Vaajakosken Terän mielenkiinnolla odotettu panos oli hyvä, sillä joukkue selviytyi ilman selkävaivaista Pasi Ikostakin neljänneksi vain 13 sekuntia hitaampana kuin Vehkalahti.
Viidenneksi suunnistanut ruotsalainen Malungs Ok Skogsmårdarna jäi kärjestä jo lähes 12 minuuttia. Turun Metsänkävijät oli kuudes, ruotsalainen OK Ravinen seitsemäs ja tanskalainen Farum-Tisvilde kahdeksas. Seuraaville sijoille ja kymmenen joukkoon suomalaisjoukkueista pääsivät myös Paimion Rasti ja Angelniemen Ankkuri.
Lakasen veljekset, Janin ja Jonnen, Vaajakoskelle menettänyt länsiuusimaalainen Delta oli kahdestoista. Viestin suosikkeihin kuuluneen norjalaisen Kristiansand OK:n oli tyytyminen sijaa heikompaan tulokseen eikä keväisen Tiomilan voittaja ruotsalainen Södertälje-Nykvarn Orienteering yltänyt kuin 27:nneksi.
Kaikkiaan 57. Jukolan viesti oli suunnistuksellisesti ja myös fyysisesti vaativa, mitä osoittaa myös se, että hyvistä olosuhteista huolimatta aikaa 78,8 kilometriin käytettiin kymmenen minuuttia arvioitua enemmän. Yleensä suunnistajat ovat olleet nopeampia kuin ratamestarit ovat laskeneet.
Koko ajan kärjen tuntumassa
Niin Kalevan Rasti kuin Halden SK olivat koko viestin ajan tiukasti kärjen tuntumassa, sillä joensuulaiset olivat huonoimmillaan toisen osuuden jälkeen sijalla 11 ja Halden ensimmäisen osuuden jälkeen 50:ntenä. Kaksikko karkasi eroon muista viidennellä, toisella lyhyellä, osuudella, vaikkakin Antti Harju jätti Erik Axelssonin puolen minuutin päähän.
Kuudennella osuudella olivat viime vuoden tapaan Simo Martomaa ja Mats Haldin. Miehet eivät suunnistaneet aivan yhtä matkaa, mutta saapuivat vaihtoon samanaikaisesti. Ankkurit tekivät kakkosrastilla virheen, Emil Wingstedt suuremman kuin Thierry Gueorgiou, ja siihen viesti tällä kertaa ratkesi. Toisistaan miehet eivät tienneet, ja esimerkiksi Gueorgiou luuli koko ajan etenevänsä maastossa toisena.
Kolmas sija ratkesi juuri ennen viimeistä rastia, kun Vehkalahden Marc Lauenstein jätti Vaajakosken Jonne Lakasen.
- Maha oli aivan sekaisin ja välillä piti käydä puskassakin. Lauenstein pääsi silloin karkuun, mutta hän teki virheen ja minun epäonneksi näki minut ja löysi rastin. Jos ei olisi nähnyt, olisi tilanne ollut toinen, Lakanen kertoi.
Kalevan Rastilla selkeästi rakennettu taktiikka
Kalevan Rastilla oli tämänvuotisessa Jukolan viestissä vain yksi vastustaja, norjalainen Halden SK, ja sen mukaisesti joukkueen taktiikka oli rakennettu.
- Samaa käsikirjoitusta on käytetty nyt kaksi vuotta, seuran ja joukkueen taustavoimiin kuuluvat Jukka Inkeri totesi.
- Juoksujärjestyskin oli aika lähellä se, mitä jo keväällä oli kaavailtu. Joskin käynti esi-Jukolassa toi hieman muutoksia, muun muassa sen, että tähän maastoon tarvittiin toiselle osuudelle yömies (Mikael Boström).
Ilman murheita seurassa ei pystytty kuitenkaan valmistautumaan, kun luottosuunnistajiin kuuluva Samuli Launiainen sairastui. Tilalle nousi Keravalta seuraan siirtynyt nuorten maajoukkue-edustaja Hannu Airila, joka täytti tehtävänsä hyvin.
- Se hyvä puoli Launiaisen sairastumisessa oli, ettei nyt tarvinnut tehdä valintaa, Inkeri totesi.
Toinen taustavaikuttajista Börje Vartiainen puolestaan piti voittoa juuri sairastelujen vuoksi lievästi yllättävänä.
- Ajattelin, että pystymme kolmanteen sijaan. Mutta kun olimme neljännen osuuden (Airilan osuus) mukana, uskoin hyvinkin jopa voittoon. Meidän puolella oli myös se, että maastossa oli suunnistettava, ei vain juostava, Vartiainen sanoi.
Tämän kaksikon käsissä joensuulaisjoukkueesta on tullut todellinen voittajajoukkue; viimeksi Jukolan viestin on kahdesti peräkkäin voittanut sama suomalaisjoukkue 1960-luvun lopulla.
(MTV3-STT)