Kala-sitrusvartaat, vadelmasalaatti, salaatinkastike ja parsakaalia paahdettujen mantelien kera

toim. Ari Malmberg

Kala-sitrusvartaat


450 g vaaleita kalafileitä
450 g lohi- tai kirjolohifileitä
2 appelsiinia
1 grape
1/2 dl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 tl hunajaa
2 valkosipulin kynttä
hienonnettuna suolaa ja mustapippuria

Pane 8-10 varrastikkua likoamaan veteen. Leikkaa kalafileistä nahka pois ja leikkaa kalat muutaman sentin paksuisiksi paloiksi. Leikkaa appelsiinien ja grapen kuoret pois terävällä veitsellä. Leikkaa hedelmäliha sen jälkeen viipaleiksi.

Pujottele liotettuihin varrastikkuihin kalapaloja ja appelsiinia ja grapea. Pane vartaat matalaan vuokaan.

Sekoita raastettu sitruunankuori, sitruunan mehu, hunaja, hienonnetut valkosipulinkynnet, suola ja pippuri. Kaada seos vartaiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Kääntele vartaita välillä.

Kypsennä vartaat grillissä, uunissa tai parilalla noin 6-8 minuutin ajan. Kala-sitrusvartaiden lisäkkeenä maistuvat vadelmasalaatti ja parsakaali paahdettujen mantelien kera.

VADELMASALAATTI


erilaisia salaatteja
punajuuren lehtiä
tuoretta basilikaa
1 pieni punasipuli
1-2 dl tuoreita vadelmia
paahdettuja leipäkuutioita

Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Paahda leipäkuutiot paistinpannulla tai paahda leipä leivänpaahtimessa ja leikkaa se sitten kuutioiksi.

Revi salaatinlehdet, sekoita salaatti ja lisää salaattikastike päälle.

SALAATTIKASTIKE


1/2 sitruunan mehu
3 rkl ruokaöljyä (esimerkiksi kylmäpuristettua rypsiöljyä)
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Parsakaalia paahdettujen manteleiden kera


500 g parsakaalia
1/2 tl suolaa
n. 1 dl mantelilastuja
3 rkl voita tai kasvisöljyä
1/2 rkl hunajaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua meiramia maun mukaan

Silppua parsakaalit varsineen pieniksi paloiksi. Keitä parsakaalit kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 - 10 minuuttia. Paahda mantelilastut, hunaja, mustapippuri ja meirami kuumassa rasvassa paistinpannulla noin 5 minuutin ajan. Sekoita mantelikastike valutettujen parsakaalien joukkoon.

Lue myös:

    Uusimmat