Kaksi pidätetty Kari S. Tikan surmatutkinnassa

Poliisi ei ole vielä kertonut surmatapaa tai teon mahdollista motiivia.

Helsingin poliisi on pidättänyt professori Kari S. Tikan murhasta epäillyt nuorukaiset. 19- ja 23-vuotiaat miehet poistuivat Tikan seurassa ravintolasta torstaina aamuyöllä. Poliisi uskoo, että kaksikko surmasi 61-vuotiaan Tikan samana yönä tämän kotona Punavuoressa.

Ystävät ja kotitalon huoltomies löysivät Tikan kuolleena asunnostaan sunnuntain vastaisena yönä. Henkirikoksesta epäillyt tavoitettiin eilisiltana itähelsinkiläisestä huoneistosta, eivätkä he tehneet kiinniotettaessa vastarintaa.

Miesten kuulusteluja päästiin aloittelemaan vasta iltapäivällä. Miehet ovat lähtöisin itäblokin maista, mutta asuneet Suomessa jo vuosia.

Tutkinnanjohtaja Arto Karalahden mukaan Tikka ja epäillyt olivat niin sanottuja hyvän päivän tuttuja, jotka olivat tutustuneet yöelämässä. Keskiviikkoiltaa he viettivät seksuaalisten vähemmistöjen suosimassa DTM-ravintolassa kivenheiton päässä Tikan kodista.

Virkavalta on loppuyön tapahtumista vaitonainen. Karalahti ei suostu valottamaan esimerkiksi surmatapaa tai mahdollista motiivia.

Arvoesineitä ei viety

Poliisi uskoo olevansa viisaampi huomenna, kun molemmat epäillyt on saatu kuulustelluiksi. Tällä haavaa kuulusteluissa on käynyt useita todistajia, jotka ovat tehneet havaintoja Tikasta ja hänen seuralaisistaan keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana. Tänään tehtiin vielä myös teknistä tutkintaa Tikan asunnossa.

Tikka toimi finanssioikeuden professorina Helsingin yliopistossa, ja häntä pidettiin Suomen johtavana veroasiantuntijana.

Vapaa-ajalla häntä kiehtoivat taiteet, mikä näkyi muun muassa hänen kotinsa arvokkaista taide-esineistä. Surmatyön tekijät eivät niistä ilmeisesti piitanneet, sillä poliisin mukaan muun muassa arvotaulut näyttävät olevan tallella. Sen sijaan asunnosta oli viety jonkin verran pientä vähempiarvoista tavaraa.

Yhteiskunnallinen vaikuttaja uhrina ani harvoin

Yhteiskunnalliset vaikuttajat joutuvat Suomessa henkirikoksen uhreiksi ani harvoin.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Martti Lehti muistelee, että vaikuttajasurmat ennen Kari S. Tikkaa sijoittuvat kymmenien vuosien taakse. Lehti mainitsee esimerkkinä sisäministeri Heikki Ritavuoren murhan vuonna 1922.

- Noihin aikoihin oli pari muutakin vastaavan tason vaikuttajan surmaa, joihin kaikkiin liittyi poliittinen motiivi, kertoo Lehti.

Poliisilla ei ole viitteitä siitä, että Tikan surma liittyisi hänen työhönsä tai asemaansa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat