Kaksi löytyi elossa Kiinan raunioista

Kiinassa kaksi maanjäristyksen uhria on löydetty elävänä raunioista liki viikon kestäneen koettelemuksen jälkeen. Vain harva raunioihin hautautunut uhri selviää kolmea vuorokautta pidempään ilman apua.

Beichuanissa raunioista löytyi 61-vuotias nainen, joka oli tajuissaan pelastajien tavoittaessa hänet. Naisella oli useita luunmurtumia. Toisen elävänä löydetyn naisen kunnosta ei kerrottu heti.

Uhriluku kasvaa

Kiinan maanjäristyksen uhrien määrä arvioidaan aiempaa suuremmaksi.

Pelkästään Sichuanin maakunnassa on kuollut, hautautunut raunioihin tai kadonnut 71 000 ihmistä, arvioivat viranomaiset. Jo aiemmin kuolonuhrien määrän on arvioitu nousevan yli 50 000:een.

Samaan aikaan yli 200 pelastustyöntekijän kerrotaan jääneen maanvyöryn alle järistysalueella.

Tofu-talot osasyynä järistystuhoihin

Useat Sichuanin maanjäristysalueen rakennukset olivat ala-arvoisessa kunnossa kuten Xianjianin peruskoulu Dujiangyanissa.

Koulurakennus tuhoutui maanjäristyksessä täydellisesti. Raunioista kaivettiin yli 300 koululaisen ruumiit.

- Heidän ei olisi tarvinnut kuolla, Miyamoto International -rakennusliikkeen omistaja Kit Miyamoto sanoo.

Kalifornialaisyritys on erikoistunut maanjäristyksen kestävään rakentamiseen. Miyamoton insinöörit ovat viime päivinä kiertäneet Sichuania.

Raunioituneen koulun ympärillä on lähes vaurioitta selviytyneitä rakennuksia. Ne on rakennettu 1970-luvulla tiukennettujen määräysten mukaan.

Paikalliset kutsuvat tuhoutuneen koulun rakennuksia "tofu-taloiksi", koska ne romahtavat helposti.

Koulurakennuksen betonielementtien sisällä olleiden terästankojen olisi Miyamoton insinöörien mukaan pitänyt olla tuplasti paksumpia ja lähempänä toisiaan.

Kahdeksanvuotiaan lapsenlapsensa menettäneen herra Niun mukaan rakennusta lisäksi remontoitiin ilman suurempia suunnitelmia.

- Koulurakennuksessa oli alun perin kaksi kerrosta, mutta he vain lisäsivät yhden päälle, Niu kertoo.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat