Kajaanin Asuntomessut alkoivat

Asuntomessut Kajaanissa 13.7.-12.8.2001. Monipuolinen asumisen näyttely unelmien asuntoalueella.

Asuntomessut Kajaanissa esittelevät monipuolista asumista. Luonnonläheiselle alueelle Kajaanin Onnelaan on rakennettu asuinalue, jossa elämän eri vaiheet on otettu huomioon. Asuntojen suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota asuntojen mitoitukseen, muunneltavuuteen, varusteisiin ja teknologiaan.

Asuntomessualueella on 20 omakotitaloa, 12 rivitaloasuntoa, 31 pienkerrostaloasuntoa sekä 35 asunnon palvelutalo, Onnela-koti. Messuaikana näyttelykohteina ovat kaikki alueen omakotitalot, 5 rivitaloasuntoa, 8 kerrostaloasuntoa, sekä 3 asuntoa palvelutalosta. Asumisen eri hallintamuodot ovat kattavasti esillä. Omistusasuntojen lisäksi esillä on vuokra-asuntoja ja osa-omistusasuntoja. Kolmea näyttelykohdetta lukuun ottamatta talot ovat puurakenteisia. Puu eri muodoissaan on voimakkaasti esillä myös sisustuksissa.

Luovaa arkkitehtuuria ja innovatiivisia rakennusjärjestelmiä

Asuntomessuilla jokainen talo on yksilö. Monipuolinen näyttely esittelee uudenlaisen liimapuuhun perustuvan rakennejärjestelmän ja platform-tekniikalla toteutetun talon. Talotehtaiden uusimmat mallit ovat esillä.

Teemana ekologinen kestävyys

Kajaanin asuntomessuilla painotetaan ekologisuutta

Ekologinen kestävyys -teeman avulla on haluttu kannustaa rakentajia ekologian huomioon ottamiseen ja edistää ekologisesti kestävää kehitystä rakennusalalla. Alueelle on toteutettu ekokoti, jossa ekologisesti kestävä rakentaminen, nykyaikainen rakennusautomaatio sekä energiaa ja ympäristöä säästävät ratkaisut on yhdistetty suomalaisten asumismieltymyksiä vastaavaan arkkitehtuuriin ja materiaaleihin. Talossa on automaattinen säätö- ja vartiointijärjestelmä, jonka avulla ylläpidetään mm. ilmastointia, valaistusta, lämmitystä sekä vartioidaan taloa. Talon avoimeen ja vuorovaikutteiseen suunnitteluprosessiin on osallistunut noin 300 ihmistä Internetin välityksellä.

Yhdyskuntateknisissä ratkaisuissa ekologista ajattelua edustavat mm. alueen omakotitalojen keskitetty jätehuolto, alueen pintavesien suodatus ja imeytysjärjestelmä, uusioasfaltin käyttö, katuvalaistuksen energiansäästöohjaus ja lämpökäsitellyn puun runsas käyttö.

Koti kaiken ikää -teema toteutuu messuilla

Onnea Onnelassa

Kajaanin Onnela on idyllinen asuinalue, jonka kokonaissuunnittelussa on huomioitu kaikki elämän eri vaiheet. Lapsiperheille ympäristö on ihanteellinen, uimarantoineen ja puistoineen. Yksineläjän asumisen muotoja esittelee alueelle valmiina talona kuljetettu "sinkkunen", joka on kompakti mutta toimiva pientalo, joka tarpeen vaatiessa muuttaa asujansa mukana paikkakunnalta toiselle. Ikäihmisten, liikuntaesteisten ja kuntoutujien asumisen tarpeet on otettu huomioon suunniteltaessa alueelle 35 asunnon palvelutalo, Onnela-koti. Palvelutalon teknisissä ratkaisuissa on turvallisuutta ja hyvinvointia luotu erilaisilla turvatekniikoilla ja kulunvalvontajärjestelmillä.

Elämään Onnelassa kuuluu asuntojen muunneltavuus. Se näkyy asuntomessujen asunnoissa. Hyvä esimerkki on huoneisto, jonka perheenjäsenten pituuserot on huomioitu asumista helpottavissa ratkaisuissa mm. kylpyhuone- ja keittiötiloissa, joten keittiön pöytätasojen korkeus on helposti säädettävissä käyttäjälleen optimaaliselle tasolle.

Suomalainen rakastaa saunaa

Sauna, osa suomalaista kulttuuria on nostettu yhdeksi teemaksi. Lämpökäsitelty puu näkyy saunamateriaaleissa, samoin ergonomisuus lauteiden muotoilussa. Kerrostaloasunnoissa on esimerkki elementtisaunasta, joka on helppo asentaa valmiiseen kerrostaloasuntoon. Näyttelykohteena on Kajaaninjoen rannalla sijaitseva, ylellisesti sisustettu yrityssauna. Lisäksi alueen asukkaille on varattu paikka omalle rantasaunalle ja sauna on teemana mukana myös asuntomessujen ohessa pidettävissä seminaareissa.

Hyvä olo alkaa kotiportilta

Asuntomessuilla Kajaanissa painotetaan asuinympäristön viihtyisyyttä ja sen merkitystä ihmisen hyvinvointiin. Onnelan alue on virikkeellinen ja luonnonläheinen alue. Noin puolet 19 hehtaarin asuinalueesta jää puisto- ja viheralueeksi, alueelle on rakennettu lähiliikuntapisteitä, jotta kunnon ylläpito ja kohentaminen olisi helppoa.

Messualueen erikoisuutena on kylmäkaraisukeskus, jossa avantouinnista terveyttä ja hyvinvointia hakevat voivat karaista itseään. Kesäisin kylmäkaraisukeskuksessa virkistymään voi pulahtaa talviolosuhteita vastaavan kylmäaltaan + 4 -asteiseen veteen, joka pumpataan 200 metrin syvyydestä. Talvisin terveyttään voi terästää aidossa avannossa Kajaaninjoessa. Kylmäkaraisun jälkeen keskuksen rantarakennuksessa voi nauttia lämpimän suihkun ja ihailla jokimaisemaa takkatulen ääressä. Lisäpalveluna uimareille rakennuksen vieressä sijaitseva vanha hirsisauna on kunnostettu, jolloin myös vähemmän harjoitelleet avantouimarit uskaltautuvat rohkeammin kylmään kylpyyn.

Pienet ja suuret ideat sisutukseen

Asuntomessukohteista suurin osa esitellään sisustettuina erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Yksi huoneisto on sisustettu kokonaan kierrätyshuonekaluilla 600 markan sisustusbudjetilla. Ministeri Suvi-Anne Siimes on ideoinut itselleen tulevaisuuden asuntonsa. Uutuudet ja trendit tulevat esille huonekaluvalinnoissa, keittiökalusteissa, kylpyhuoneissa ja muissa yksityiskohdissa.

Oheiskohteet esittelyssä

Säveltäjä Kassu Halosen taidetalo Manamansalossa on asuntomessujen 2001 virallinen oheiskohde. Taidetalo on 50-luvulla rakennettu koulurakennus, joka on peruskorjattu ja toimii lasten, nuorten ja aikuisten koulutuspaikkana sekä kahvilana. Taidetalon näyttelytiloissa on Kassu Halosen tuotannosta kertova jatkuva näyttely, jossa on esillä kunnioitettava määrä kulta- ja platinalevyjä ja kunniakirjoja. Kesän 2001 vieraileva taidenäyttely on Anu Pentikin 30-vuotistaiteilijajuhlanäyttely.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja